Profesör Doktor Namık Çevik Bey’in arkasından

15.05.2018

Profesör Doktor Namık Çevik, 9 Eylül Üniversitesi 2. Rektörü olup üniversiteyi ülkemiz sayılı üniversiteleri arasına sokan çok çalışkan otoriter ve çok büyük vizyon sahibi bir hocamızdı. Aslında kendisi pediatrik hematolog olup uzun süre 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü yapmış ve çalıştığı bu süre içinde de o yıllarda bulduğu yurtdışı krediler ile 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi kampüsünü bina, kadro ve cihaz açısından inanılmaz derecede büyük sıçrama yapmasını ve gelişmesini sağlamıştır.

Kendisinin tıp alanında yaptığı en önemli atılımlardan bir tanesi, Türkiye’de acil tıp uzmanlığı eğitimini başlatması ve yine Türkiye’de ilk defa ambulans ve acil bakım teknikerliği yani paramedik programını açması ve Türkiye’de kanayan yara olan acil tıp sisteminin ve hastane öncesi acil tıbbın Türkiye’de başlatan kişi olmasıdır.

Uzun ve yorucu 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü görevini tamamladıktan sonra kendisi yine İzmir’de Başkent Üniversitesi Hastanesinde üst düzey yönetici olarak görevini sürdürmekteydi. 8 Mayıs 2018 Salı günü saat 14.30 sularında İzmir ili Karşıyaka ilçesinde karşıdan karşıya geçmeye çalışırken bir araba kendisine çarpmış ve vefatına neden olmuştur.

Hocamızın Türkiye’deki acil tıp uzmanlığı eğitimini ve paramedik programını açması fikri yaşadığı bir olaydan kaynaklanmaktadır. Kendisi Rektörlüğü döneminde rektör yardımcısı ile birlikte Muğla Üniversitesine resmi ziyarete giderler, orada içinde bulundukları resmi araçla kaza geçirirler. Kendilerini oradan geçen kişiler hastaneye götürür ve acil serviste bakımları yapılır. Acil serviste her iki hocamıza da bir göz uzmanı arkadaş, hem de çok iyi bakar. Prof. Dr. Namık Çevik hocamız uzun süre Amerika’da ve yurt dışında kalmış vizyonu çok geniş bir kişi olduğu için orada aklına şu sorular takılır;

Ben trafik kazası geçirdim, neden beni olay yerinden hastaneye paramedikler götürmüyor ve neden acil serviste beni bir acil tıp uzmanı muayene etmiyor ?

Bu ülkede uzay tıbbı anabilim dalı var ama uzayda hiç kaza olmuyor. Sokaklarda ise trafik kazası nedeni ile her gün onlarca insan ölüyor ama acil tıp uzmanı ve paramedikler yok. Peki, neden?

İşte yaşadığı bu talihsiz kaza sonrası aklına gelen fikir sonrası süratle İzmir’e döndüğünde, Amerika’dan acil tıp uzmanı Dr. John Fowler ile yazışıp kendisinin 1990 yılında 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi, acil servis sorumlusu hekimi olarak göreve başlamasını sağlıyor. Merhum hocamızın insanüstü çalışmaları ile 1994 yılında da ile acil tıp uzmanlığı bakanlık ve YÖK tarafından kabul ediliyor ve bu uzmanlık alanı olarak Türkiye’de ilk defa 9 Eylül Üniversitesi Hastanesinde başlıyor.

Aynı zamanda müdürlüğünü eşi, çok değerli hocamız Prof. Dr. Necla Çevik hanımın yaptığı, yine 9 Eylül Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bünyesinde 2 yıllık ön lisans programı olarak paramedik programı açılmış, Yrd. Doç. Dr. Semra Çelikli hocamız paramedik mesleğinin eğitimini almak üzere Kanada’da Cambrian College üniversitesinde eğitimini tamamladıktan sonra ülkemize dönmüş ve bu eğitimi ilk defa yine 9 Üniversitesi Hastanesinde başlatmıştır.

Hepimizin de gözlediği gibi geçtiğimiz 25 yıl içinde Türkiye’de gerek hastane öncesi, gerek acil servislerde ki acil tıp hizmetleri inanılmaz bir seviyeye gelmiş ve bugünkü halini almıştır.

Merhum hocamız bundan birkaç ay önce mide Ca tanısıyla opere edilmiş ve geçirdiği bu ağır ameliyata rağmen son derece sağlıklı bir şekilde görevinin başında hizmet etmeye devam etmekteydi. Hocamızın artık Türkiye’de kaza geçiren, yaralanan insanların alanda yanlış taşınmasın, kurallarına uygun transport edilsin ve acil servislerde acil tıp uzmanları tarafından tetkik ve tedavi edilmesi arzularken ve bunu başarmışken, kendisinin elim bir trafik kazasında hem de olay yerinde vefat etmesi gerçekten çok üzücü ve acıdır.

Bir diğer önemli nokta ise galiba insanların hastalıktan değil kaderleriyle ölmeleridir. İstemeden de olsa, değerli hocamızın geçirdiği bu operasyon sonrası, mevcut hastalığına bağlı ölümü beklenirken trafik kazası sonrası ölmesi sanki bu görüşü doğrulamaktadır.

Hocamız Cumhuriyet Türkiye’sinde gerçekten hem eğitim hem hizmet konusunda inanılmaz başarılara imza atmış ve tarihe mal olmuştur. Acımız çok büyük, milletimizin başı sağ olsun. Geride kalan eşi, ailesi ve sevdiklerine de uzun sağlıklı ömürler diliyoruz. Çok değerli Namık ÇEVİK hocamız, huzur içinde uyu, eserlerin çok büyük.

Prof. Dr. Gürkan ERSOY

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi,

Acil Tıp Anabilim Dalı, Öğretim Üyesi

08.Mayıs.2018 İzmir

 

Cenaze Töreni  Programı 

Yer   :   Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük Önü

Tarih:   10 Mayıs 2018

Saat  :  14:00  - 15:00

14:00  Saygı Duruşu

           Konuşmalar

            (Taziye Mesajlarının okunması)

            Kur’an-ı Kerim Tilaveti

           Tören alanından naaşın uğurlanması 

15:00 : Başkent Üniversitesi İzmir Hastanesi’ne Hareket

15:40 : Başkent Üniversitesi İzmir Hastanesi’nde Cenaze Programı

16:30:  Karşıyaka Beşikçioğlu Camisi’nde ikindi namazına müteakip Doğançay Mezarlığı’na hareket edilecektir. 

Not 2 : Tören öncesinde  dileyenler Rektörlük fuaye alanında  anı defterlerine  duygu ve düşüncelerini yazabilir.

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ