Sağlıkta Şiddet Sona Erecek mi? Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Basın Açıklaması

6.12.2018

Bir toplumun tüm değerlerini alt üst eden hiçbir etik değerle bağdaşmayan ,tarih boyunca yaşanmamış düzeyde gündemimizde olan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili yasa resmi gazetede yayınlandı.Toplumun her kesiminde ciddi bir sorun olan şiddet olaylarının artmış bir yansıması olan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili daha önce alınan tedbirler yeterli olmamış ve uygulama alanı dar kalmıştı.

Özellikle acil servisler bir çok nedenden dolayı şiddetin en çok yaşandığı birimler olarak öne çıkmaktadır.Uzun süreden beri var olan Beyaz Kod uygulaması sadra şifa olamıyordu çünkü görev anında şiddete uğrayan sağlık çalışanı süreç içinde yer alarak ifade vermek için karakola gitmek,şikayetçi olmak,uzun süren mahkeme dönemlerinin bir parçası olarak yer almaktaydı.,Çoğu sorunlu karekter olan kişilerse mahkeme sonunda serbest kalarak şikayetçi olan sağlık personeliyle baş başa kalıyordu.Bu durum mekanizmanın işleyişinde sorunlara yol açıyordu.Çoğu sağlık personeli şiddete maruz kalsa bile bu sürece dahil olmamak için şikayette bulunmuyordu.

Cezaların caydırıcı olmaması ve en mühimi şiddet uygulayan ve bunu sürdürme potansiyeli olan kişilerin kısa sürede ve bazen mahkemeye bile sevk edilmeden serbest kalması adeta şiddetin olabilirliğini arttırıyordu.

'Şiddet olaylarına caydırıcı etkisi olacak'

Uzun zamandır üzerinde çalışılan ve TBMM de ATUDER in de rapor hazırladığı bu yasanın bu şekilde çıkması ortada olan bir çok soruna çözüm üretecek nitelikte.

 

"Acil çalışanları adına Sağlık Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz"

Olayın önemini bilen ve bu konuda dirayet göstererek yasanın çıkmasında belirleyici rol alan çok değerli Sağlık Bakanımız Sn Fahrettin Koca Bey'e tüm acil çalışanları adına şükranlarımızı sunuyoruz.

Bundan sonra sıra uygulamada.Yasa çıktı uygulama da yasanın ruhuna uygun yapılırsa şiddet olaylarına caydırıcı etkinin çok önemli düzeyde olacağını düşünüyoruz.

Prof.Dr.Başar CANDER

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Kanuni Sultan Süleyman EAH Acil Tıp Kliniği

Eğitim Sorumlusu

Anadolu Ajansı web sayfasında çıkan haberi okumak için tıklayınız.

haberler. com web sayfasında çıkan haberi okumak için tıklayınız.

www.medimagazin.com.tr de çıkan haberi okumak için tıklayınız.

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ