Akademik Acil Tıp Dergisi Cilt 9 Sayı 3 Eylül 2010 sayısı yayımlandı.

29.09.2010

Editörden

Değerli Okurlar,

Sekreterya, Editöryel Kurul, Yayın Kurulu, yazarlarımız, hakemlerimiz ve yayıncı kuruluşun uzun ve titiz bir çalışmasının ardından Akademik Acil Tıp Dergisi’nin eylül sayısını çıkarıyoruz. Bu sayıya 6 özgün araştırma, 1 derleme ve 3 olgu sunumu aldık. İlk özgün araştırmamız İran Tebriz Üniversitesi’nden. İki özgün araştırma ise eksperimental çalışma. Yine ‘Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar için Acil Proflaksi Uygulamaları’ başlıklı oldukça ilginç bir derlemeye yer veriyoruz. Okuyucularımızın ilgisini çekeceğine inanıyorum. Bu sayımızda 10 yazıdan beşini İngilizce olarak çıkarıyoruz.

Bilimsel çalışmalar akademik çalışmaların en önemli ürünüdür. Bu ürünlerin servis edildiği yerler de bilimsel dergilerdir. Gerek akademik yükselme kriterleri gerekse yerli dergilerin yaşadığı bazı problemlerden dolayı bazen dergiler yayın sıkıntısı çekebiliyor. Ancak biz 4 yıldır yayın sıkıntısı yaşamadık. Yayın kriterlerimize uymayan ve hakemlerden red alan hiçbir yazıyı da basmadık. Kendi merkezimizden gelen çalışmalar bile yayın kurulunu geçmediği için yayımlanamadı. Değerlendirme süremizi minimumda tutmaya çalıştık. Bundan sonra da bu çizgimizde devam etmeyi düşünüyoruz.

Araştırmacı arkadaşlardan ricamız tüm çalışmalarını yurt dışı dergilerde değerlendirmesinler (!). Ayrıca kongrelerde sözlü ve poster bildirisi olarak getirdikleri çalışmaları makale haline getirsinler.

Bir diğer önemli konu asistan tezleri. Yoğun zaman, emek ve para harcanarak yapılan bu çalışmaların çoğu ne yazık ki makale olamamakta. Mecburi hizmete giden çiçeği burnunda uzman bu işe zaman ayırmıyor. Uzman olduğu merkezde kalanlar ise tezi makale haline getirmek için yeterli motivasyonu kendinde bulamıyorlar. Bunun en kolay yolu herhalde asistan uzmanlık sınavına gireceği zaman çalışmanın makalesini de yazıp bitirmesi ve mecburi hizmete gitmeden yazıyı bir dergiye göndermesinden geçiyor. Bu konuda tez danışmanı hocalara çok görevler düşmekte.

Akademik Acil Tıp Dergisi 2006 yılı Cilt 5 Sayı 8’den itibaren on-line sisteme geçti. Bu nedenle daha önceki sayılara ve yazarlara ulaşılmakta sıkıntı çekiliyor.Yakın zamanda bu mağduriyeti önlemek için bir çalışma yapıyoruz.

Onbirinci Acil Tıp Güz Sempozyumu 23-25 Eylül 2010 tarihlerinde Ülkemizin en eski anabilim dallarından biri olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nın ev sahipliğinde Samsun’da yapılacak. Sempozyuda görüşmek dileğiyle iyi okumalar diliyorum…

Cuma Yıldırım
Editör
 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ