Acil Servislerde Yeni Dönem: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT)

31.12.2018

2 Aralık 2018 Pazar günü Acil Tıp Uzmanları Derneği ATUDER olarak, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Acil Tıp Anabilimdalı desteğiyle İstanbul’ da düzenlenen Acil Tıpta Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Sempozyumu yoğun ilgi ile gerçekleşti.

Bu alana ilgi duyan ve konular hakkında fikir sahibi olmak isteyen 250 civarı acil servis hekiminin katılımı ile başarılı bir şekilde sonlanan sempozyumda, Geneneksel ve Tamalayıcı Tıp (Getat) uygulamalarının acil servislerde kullanılabilirliği konuşuldu. ATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar CANDER’ in açılış konuşmasını yaptığı sempozyumda , acil tıpta akupunktur, hipnoz, ozon terapi ve hacamat konularında alanında uzman kişiler tarafından yapılan sunumlar yapıldı.

Ülkemizde giderek yaygınlaşan GETAT uygulamalarının acil servis hastalarının da tedavi süreçlerine olumlu katkı sağlayacağı vurgulandı.
Yurt içi ve yurt dışı vaka sunumları ile acil servislerde GETAT uygulamalarının tartışıldığı sempozyum sonunda GETAT  uygulamalarının acil serviste kullanılabilirliğine olan inancın arttığı görüldü.

Sempozyum sekreterimiz Uzm. Dr. Ahmet ŞENEL yaptığı sunumda, acil servislerde GETAT uygulamalarının ilk defa gündeme getirildiğini ve bu uygulamalara karşı çıkanların da aslında konu ile ilgili tıbbi bilgilere sahip olmadıklarını belirtti. GETAT konusunda yapacakları etkinlikler ve bilimsel yayınlar ile konuyu hep gündemde tutmayı ve böylece tüm acil hekimlerinde getat konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.
Acilde hipnoz konulu sunumu için Fransa’ dan gelerek sempozyuma katılan Acil Tıp Uzmanı Nazmine GÜLER, Fransa Acil Sağlık Hizmetlerinin resmi olarak acil servislerde hipnoz uygulamasını kabul ettiğini ve kendisinin de yıllardır hastalarında başarı ile bunu uyguladığını belirtti.. Medipol Üniversitesi GETAT Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mahmut TOKAÇ ise yaptığı sunumda Acil servislerde GETAT uygulamalarının etik ve hukuki boyutları hakkında bilgilendirmeler yaptı.

ATUDER bünyesinde oluşturulan  GETAT Çalışma Grubunun organize ettiği bu sempozyum sonrası gelen olumlu geri bildirimler ve talepler doğrultusunda sempozyumların devam etmesi, Acil Tıp Uzmanlarına yönelik Sağlık Bakanlığı sertifikalı GETAT kursları düzenlenmesi ve konu ile ilgili bilimsel çalışmalar yapılması planlanmıştır.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu olarak,
Sempozyuma katılımları ve sunumları ile destek olan Prof. Dr. Başar CANDER’ e, Uzm. Dr. Ahmet ŞENEL’ e, Dr. Öğr. Üyesi Ali AKBEN’ e, Uzm. Dr. Alev ECEVİZ’ e, Öğr. Gör. Dt. Ali Eşref MÜEZZİNOĞLU’ na, Uzm. Dr.Nazmine GÜLER’ e, Öğr. Gör. Dr. N. Deniz ESİN’ e, Dr. Öğr. Üyesi Mahmut TOKAÇ’ a, As. Dr. Enes GÜLER’ e ve Doç. Dr. Şahin ÇOLAK’ a teşekkür ederiz.