Dernek Başkanımız Doç.Dr. Başar CANDER'in 18.03.2011 tarihli basın açıklaması. "Acil Serviste Çalıştıracak Doktor Bulamıyoruz" Doktorlar Hasta ve Hasta Yakınlarının Şiddetlerine Maruz Kalmaya Devam Ediyor.

18.03.2011

Dernek Başkanımız, Doç Dr. Başar Cander, 18.03.2011 tarihinde yaptığı basın açıklamasında; Acil Serviste görev yapan doktor ve personellerimiz, hasta ve hasta yakınlarının şiddetlerine maruz kalmaya devam ediyor dedi.

ŞİDDET GÖRECEKLERİ ALGISINI TAŞIYORLAR

Hekimlerin, artık hasta ya da hasta yakınları tarafından şiddete uğrayacağı algısını taşıdıklarını bildiren Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilimdalı Başkanı Doç Dr. Başar Cander " Acil servis tıbbın en zor branşları'ndan biridir. 2010 yılında Türkiye çapında hastanelerde 70 milyon başvuru alınmıştır. Bazen günde 1000 hastanın geldiği acil servisler mevcut, ortalama 1,2. ve 3 basamak acil servislere 700 hasta başvurusu yapılıyor'' dedi.

BİR DOKTOR GÜNDE 500 HASTAYA BAKIYOR

Günde bir doktorun 500 civarında hastaya baktığını ifade eden Cander" Bütün bu şartları sorgulamak, iyileştirmek gerekirken, bunu bırakıp da, orda kan ter içinde çalışan sağlık personellerine yapılan saldırılar hiçbir şekilde anlatılması mümkün bir olay değildir. Görevi başında çalışan Sağlık çalışanlarına gösterilen tepki ve şiddettin bitmesi için hastalarımızı ve hasta yakınlarımızı sağduyuya davet ediyorum. Bu tepkileri gösterirken orda görevini yapan personellerin ne durumda çalıştıkları sorgulanmalı ve durumları gözden geçirilmelidir'' dedi.

ELİMİZDE BİR AVUÇ ÇALIŞAN İNSAN KALDI

Acil Tıp Anabilimdalı Başkanı Doç Dr. Başar Cander Acil serviste çalışacak doktor bulmakta zorlanıyoruz dedi. Cander" Çok zor şartlarda çalışan bu personellerden hastanemizde bir avuç çalışan kaldı ve bu insanlarda aynı şekilde şiddete maruz kalıyor. Acil serviste çalışan sağlık personellerine en fazla saygıyı göstermemiz gerekirken, bu çalışanlar insan hayatını kurtarmak için bütün fedakârlıklarda bulunurken görevi başında ki sağlık personellerine uygulanan tepki ve şiddetler kabul edilebilecek bir tutum değildir. Bu durumda da yanlış yönlendirmeler, yanlış eğitimler ve yanlış tutumların olduğunu görüyoruz ve en kısa zamanda sağlık çalışanları olarak içinde bulunduğumuz bu durumun iyileştirilmesini istiyoruz.'' Diye ifade etti.

ACİL SERVİSTE ÇALIŞACAK DOKTOR BULAMIYORUZ

Acil Tıp Uzmanlığının günümüzde en zor uzmanlık dalı olduğunu belirten Cander " Şu durumda 7000 tane Acil Tıp uzmanına ihtiyacımız varken, Türkiye'de bulunan Acil Tıp uzmanı sayısı ise 400 kişidir. Bu içinde bulunduğumuz olaylardan dolayı bunları yetiştirmekte zorlanıyor ve Acil serviste kimse çalışmak istemiyor. Doktor, hemşire, malzeme eksikliği derken üzerine birde hasta yoğunluğu ekleniyor ve acil servislerimizin durumu hiçte iç açı değildir. Bu durumları göz önüne alarak sağlık bakanlığını ve sivil toplum kuruluşlarını yanımızda olmaya davet ediyoruz. '' şeklinde konuştu.

Doç Dr. Başar Cander; Son günlerde doktorlara karşı şiddettin artığını ve buna örnek olarak Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan Acil Tıp Asistanı Dr. Behçet Varışlı, bir diğeri ise Balıkesir Devlet Hastanesinde ortopedist olarak çalışan 61 yaşındaki bu iki arkadaşımıza uygulanan şiddetlerin durumumuza örnek olmasını ve bir daha tekrarlanmamasını dilerken olaydan sorumlu kişileri kınıyoruz'' dedi.

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ