Akademik Acil Tıp Dergisi 2011 yılı Cilt 10 Sayı 4 yayımlandı. Prof. Dr. Cuma YILDIRIM'ın Editörden yazısını okumak için tıklayınız.

12.12.2011

Değerli okurlar,

 

Bu sayımızla birlikte 2011 yılını da bitirdik. Nice yıllara!

 

Sene içinde camia ve dernek olarak oldukça iyi işlere imza attık. Arkadaşlarımız acil servislerde, ambulanslarda ve deprem gibi doğal afet bölgelerinde gece gündüz çalıştılar. Sadece sahada çalışmakla kalmadılar, bu çalışmalarını değişik ortamlarda ve şekillerde bilimsel arenaya da taşıdılar; yurtiçi ve yurtdışı kongrelerde sundular, bilimsel dergilerde yayınlattılar.

 

Dergi komisyonu olarak bizler de boş durmadık. İyi şeyler yapmaya çalıştık, yaptığımıza da inanıyorum. Bu dönemin en önemli işi Ahead of Print (AOP) çalışmasını tamamlamaktı. Bu konuda öncelikle bazı idari, ticari ve hukuki engelleri aşmamız gerekiyordu, aştık da. Sonra da elimizde bulunan kabulü yapılmış ve yayın sırası bekleyen 60 civarında çalışmanın dizgi ve redaksiyon işlerini tamamladık, DOI numarasını aldık ve bu çalışmaları dergimizin web sayfasından elektronik olarak yayınladık. Şu anda çok daha güçlü ve şeffaf bir dergiyiz. Bu çalışmaların akademik yükselme amaçlı kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Yazarlarımız makalelerinin DOI numarası verilmiş tam metinlerini web sayfamızdan indirerek akademik dosyalarına ekleyebilirler.

 

Bu çalışmaları yürütürken yayıncı kuruluşumuz olan AVES firması da çok çalıştı. Sayın İbrahim Kara beyin şahsında tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Umarım birlikte çok daha iyi işlere imza atarız.

 

Bundan sonra da değerlendirme aşamalarını geçip yayınlanmak üzere kabul edilen dizgi ve redaksiyon işlemleri kısa sürede tamamlanarak AOP olarak dergimizin web sayfasından yayınlanacaktır. Bu sayede yazılar basım sırası bekleyip güncelliğini kaybetmeyecek ve yazarlarımız çalışmalarını akademik faaliyetleri için daha erken kullanabileceklerdir.

Akademik Acil Tıp Dergisi’nin öncelikli amacı; Acil Tıp camiasının ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalarını yayınlamak, bu çalışmaları bilim literatürünün havuzuna dahil ederek kalıcı olmalarına sağlamaktır. Ancak her derginin olduğu gibi Akademik Acil Tıp Dergisi’nin de akademik yükseltme kriterlerini karşılayan süreli yayınlar arasında yer alma arzusu da yadsınamaz bir geçektir. Bu bağlamda sizin de takip ettiğiniz üzere Yüksek Öğretim Kurumu yakın bir zamanda doçentlik kriterlerinde bazı değişiklikler yaptı. Dergi olarak bu kriterler arasında yer alan “yurt içi yayın” kapsamında olduğumuzu siz değerli okuyucularımıza bu vesileyle hatırlatmak isterim. Önümüzdeki dönemde en büyük hedefimiz Science Citation Index Expanded ve Index Medcius/Medline/PubMed veri tabanlarına kabul edilerek “uluslararası yayın” statüsüne de erişmektir.

 

Sizlerden ricam, dergiye olgu sunumu ya da derleme yazılarından ziyade araştırma makalelerini göndermenizdir.

 

Dergimizin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir. Ancak daha önce de duyurduğumuz üzere 2012 yılından itibaren kabulü yapılan araştırmalardan İngilizce yazılanlara öncelik sağlayacağız. Bu sebeple İngilizce dilinde hazırlanan makalelerinizi bekliyoruz.

Avrupa Acil Tıp Kongresi’nin yedincisi ATUDER’in ev sahipliğinde 3-6 Ekim 2012 tarihlerinde Türkiye’de yapılacak. Bu kongre ülkemiz Acil Tıp camiası için büyük bir şanstır. Kongreyi Türkiye’ye almak için başta ATUDER Başkanı olmak üzere birçok dernek yetkilisi yoğun emek sarf etti, kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Uluslararası bir kongrenin ülkemizde yapılacak olmasının farkındalığına varmamız ve şimdiden çalışmalara başlamamız son derece önemlidir.

Yakın zamanda Van depremini yaşadık ve ülkece çok üzüldük. Bölgede çalışan Acil Tıp mensubu arkadaşlarımı candan kutluyorum. ATUDER ve Akademik Acil Tıp Dergisi olarak ölenlere Allah’tan rahmet, kalanlara başsağlığı diliyorum.

 

Yeni yılınız kutlu olsun.

Sağlık, mutluluk ve esenlikler dileğiyle…

Cuma Yıldırım

Editör

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ