Akademik Acil Tıp Dergisi(AATD) Mart 2012, Cilt 11 Sayı 1 yayımlandı, Editörümüz. Prof. Dr. Cuma YILDIRIM'ın yazısını okumak için tıklayınız.

6.03.2012

Değerli Dostlar, Merhabalar,

Bu sayımızda 14 makale ile karşınıza çıkıyoruz. Dokuz özgün araştırma, üç olgu sunumu, bir derleme ve bir kısa rapor içeriyor. Altı çalışma İngilizce, sekiz çalışma Türkçe. Kısa Rapor Van-Erciş Depreminde UMKE ve Trabzon-UMKE’nin çalışmalarını anlatıyor. Başta deprem olmak üzere birçok doğal afetle karşı karşıya olan ülkemiz açısından önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Acil Tıp Uzmanlığı’nın bir üst ihtisas alanı olan “felaket tıbbı” (Disaster Medicine) konusunda ülkemizden yeterli çalışma çıkmıyor. Bu açıdan emeği geçenlere teşekkür ederim.

Bu sayımızdaki her çalışma birbirinden güzel. Ancak özellikle ‘Acil Serviste Göğüs Ağrısına Yeni Bir Yaklaşım: ‘Triple Rule-Out’ BT’ isimli derlemeyi okumanızı öneririm.

Eminim fark etmişsinizdir. Dergi bu sayıdan itibaren İngilizce ağırlıklı çıkmaya başladı. Türkçe yayınlara her zaman açığız. Ancak geldiğimiz noktada uluslararası görülebilirlik açısından mutlaka İngilizce dile ağırlık vermemiz gerekiyor. Türkçe olan yayınların ise İngilizce başlığının ve özetinin çok iyi yazılmış olması gerekiyor. Hayırlı olsun.

Öte yandan derginin yapısında yenilikler yaptık. Tıbbi sekreterya birimini oluşturduk. Lütfen çalışmalarınızı sisteme yüklemeden önce derginin yazım kurallarına uygun olup olmadığını bir kez daha kontrol ediniz. İngilizce dil editörü sayımız dörde çıktı. Bu arkadaşlarımız yayına kabul edilmiş çalışmaların Ahead of Print (AOP) olarak hazırlanması aşamasında dil redaksiyonunu yapacaklar. Ayrıca Uluslararası Yayın Kurulumuzu da güçlendirdik.

Makalelerin değerlendirme aşamasında önemli bir bilgiye yer vermekte yarar var. Derginin bilimsel olarak güçlü olabilmesi için bağımsız hakemlerle ‘Peer Review’ çalışması gerekiyor. Bu hakemlerin mümkün olduğu kadar derginin herhangi bir yetkili organında görev almaması gerekiyor. Tüm hakemlerin Yayın Kurulu’ndan seçilmesi çok makbul bir yöntem değil.

Her sayının kapağında o sayıda yayınlanan çalışmaların hakemlerinin isimleri yayınlanmaktadır. Ayrıca sene sonunda cilt tamamlanırken oluşturulan indekste de bu isimler ayrıca yer almaktadır.

Eminim hepiniz takip ediyorsunuzdur. Sağlıkta baş döndürücü bir hızla dönüşüme uğramaktayız. Dönüşürken değişiyor; değişirken gelişiyoruz. Oldukça dinamik bir süreç yaşıyoruz.

Aynı dinamizmi akademik alanda da yaşamaktayız. Bu açıdan dergilerimizin değişmesi ve gelişmesi bizlere mutluluk veriyor. Yayın başvurularımızda dikkat çekici bir artış var. Yayınladığımız her yazıyı büyük bir titizlikle hazırlıyoruz. Her çalışmaya en az yazarları kadar bizim de emeğimiz geçiyor.  Kabul etmediğimiz yazıların sayısı artıyor. Ret verdiğimiz yazarlar bizlere kırılmasınlar. Var olanın en iyisini yayınlamaya çalışıyoruz. Bir yazıya ret verirken ‘Enter’ tuşuna elimiz inanın çok zor gidiyor.

İyi okumalar.

Cuma Yıldırım