Meclis’te ‘Dayakçı Üçer’e ihraç’ kavgası.

27.04.2012

Bakan Akdağ, darp edilen doktorun, darp eden BDP’li Üçer’den hâlâ korktuğunu belirterek, “Devlet, koruma vermek durumunda kaldı, bir milletvekiline karşı. Şahsi kanaatim, bu milletvekili partisinden ihraç edilmeli” dedi

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil tıp uzmanı Dr. Oğuz Eroğlu’nun BDP milletvekili Özdal Üçer tarafından darbedilmesi Ak Parti ve BDP arasında, Meclis Genel Kurulu’nda tartışmaya yol açtı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Eroğlu’nun Üçer’den hâlâ korktuğunu belirterek, “Devlet, koruma vermek durumunda kaldı bir milletvekiline karşı... BDP soruşturmasını süratle sonuçlandırılmalı. Şahsi kanaatim, bu milletvekilinin partisinden ihraç edilmesi olmalıdır” dedi.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise, Akdağ’a, “Hekimler Kızılay meydanında durmadan gaz bombalarına maruz kalıyor. Bu da bir nevi resmi magandalık değil mi?” diye sordu.

Ak Parti’nin çağrısı üzerine bütün siyasi partilerin katılımıyla dün sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının araştırılması için komisyon kurulması amacıyla Genel Kurul’da görüşme yapıldı. BDP’nin bu konudaki önergesine imza attıktan sonra, Van’da doktoru darp eden Üçer’in Genel Kurul’a gelmemesi dikkati çekti.

Sırada kim var?
Görüşmeye geçilmeden önce gündem dışı konuşan Ak Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Murtaza Yetiş, Üçer’in, Eroğlu’nu dövmesinin vehamet kavramıyla açıklanamayacağını belirterek, “Özür dilemesi gerekirken, ‘bir daha olsa yine döverim’ demesi milletvekili aklıyla izah edilemez. Dün polis, bugün doktor dövenler milletin verdiği vekaleti milleti dövmek için mi almıştır? Bundan sonra sırada kim var?” diye sordu.

Üçer ihraç edilmeli
Akdağ, Eroğlu’nun Üçer’den hâlâ korktuğunu belirterek şunları söyledi: “Validen rica ettim; doktora, radyoloji uzmanı eşine ve başhekim vekiline koruma verildi. Devlet, koruma vermek durumunda kaldı bir milletvekiline karşı... Acı bir şey. Yarın TBMM ne der, bunu göreceğiz. Savcılık bir fezleke hazırlıyor. Bu duruma BDP’nin müdahale edeceğini düşünüyorum. Toplumun vicdanında derin yara açan olaya karşı BDP’nin soruşturmasını süratle sonuçlandırılmalı. Şahsi kanaatim böyle bir fiilin bana göre sonucu, bu milletvekilinin partisinden ihraç edilmesi olmalıdır. Hekimlerimiz, sağlık çalıyanlarımız sahipsiz değil. Kendini bilmezlik mutlaka gerekli biçimde cezalandırılmalıdır.”
Akdağ’ın ardından söz alan BDP’li Kaplan ise,  şöyle konuştu: “Bu konular objektif olarak dile getirilmeli. 2009’da bir Ak Parti milletvekilinin çok daha vahim bir olayı yaşandı. Bu basına çok daha vahim biçimde yansıdı. Sayın Bakan o zaman doktora koruma verdi mi? Partisi bu milletvekili hakkında ne karar aldı? İzmir’de bir olay yaşandı. Bu saldırıyla ilgili ne yaptınız? Doktoru aradınız mı?”

Komisyon kurulacak
TBMM Genel Kurulu’nda, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarıyla ilgili Meclis Araştırması açılması kabul edildi. Komisyon 17 kişiden oluşacak, gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.  Komisyonunun çalışma süresi 3 ay olacak.

Milliyet 26.04.2012