Akademik Acil Tıp Dergisi 2013 yılı Cilt 12 Sayı 3 yayımlandı. Baş editör Prof. Dr. Cuma YILDIRIM'ın Editörden yazısını okumak için tıklayınız.

30.08.2013

Değerli Okurlar,

Dolu dolu bir Eylül sayısı ile karşınızdayız. Her zamanki gibi zamanından erken çıkıyoruz. Dokuz Araştırma makalesi, bir derleme, dört olgu sunumu, bir editöre mektup, bir quiz ve uygulama kılavuzu ile karşınızdayız. Her bir çalışma el emeği göz nurudur. Emeği geçen tüm yazarlara ve bilim insanlarına sonsuz teşekkürler.

Amacımız hem bilimsel değeri yüksek, güncel, okunabilir, hem de pratik sahada kullanılabilecek bilgileri içeren bir dergi çıkarmak. Umarım olmuştur.

Bu sayıda da bir uygulama kılavuzu yayınlıyoruz. Kılavuz son resüsitasyon kılavuzundan. İnmelerde Acil Tedavi Yaklaşımı. Güncel, olması gereken, ancak gereken ilgiyi göremeyen bir konu. Aynı emboli kardiyak bir arterde olunca yer yerden oynuyor. Ancak beyinde olunca aynı ilgiyi göremiyor. İnmelerde acil yaklaşım biz acil hekimlerinin, hastane öncesi acil sağlık sisteminin, nöroloji departmanlarının daha çok ilgilenmesi gereken bir konu. Koroner yoğun bakımlar gibi inme ünitelerinin oluşması, gerekli protokollerin uygulanmasının ardından erken dönemde uygun endikasyonlarda trombolitik tedavinin verilmesi ya da uygun şartlarda embolektomi yapılması ve bunun da ülke genelinde genel tedavi yaklaşımı olması en büyük temennimiz. Yayınladığımız bu kılavuzun yayın hakkını alabilmek için doların değer kazandığı bugünlerde (!) 201,25 dolar ödedik.

Bu sayıda bir de quizimiz var. İlginizi çekeceğine inanıyoruz. Öte yandan bir de editöre mektubumuz var. Daha önceden dergimizde yayınlanan bir yazı ile ilgili olarak başka bir bilim insanımızın itirazı ve yazarın cevabını içeriyor.

Derlememiz Acil Serviste Plevral Efüzyona Yaklaşım başlığı ile yayınlanıyor. Önemli ve irdelenmesi gereken bir konu idi, iyi oldu.

Dokuz özgün araştırmamız var. Hepsi de güncel. Hepsi de değişik merkezlerden. Ayrıca dört olgu sunumu var. Her biri ayrı ayrı güzel.

Dergimizin yayınlanma dili Türkçe ve İngilizce. Zor kararlar vermemiz gerekiyor. Uluslararası arenada kabul görebilmek için İngilizce yayınlanmamız, kendi bilim dilimizi koruyup geliştirebilmemiz için Türkçe yayın yapmamız gerekiyor. Burada karar verebilmek zor.

Ancak şunu kesin ifade edebiliriz. İngilizce gönderilen ve kabul edilen yayınlara basımda öncelik sağlıyoruz.

Sonuç olarak güzel bir sayı oldu. İyi okumalar

Cuma Yıldırım

Baş Editör