Dernek olarak "Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uygulaması"nda yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtık

16.09.2009

               Hepimizin de bildiği gibi 18.07.2009 tarihinde yeni Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uygulaması Resmi Gazete’de yayınlanarak uygulanmaya başladı. Acil Tıp açısından önemli haksızlıklar ve eşitsizlikler içeren bu durumların giderilmesi için Acil Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu olarak karar alarak Danıştay nezdinde yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtık.

Yayınlanan bu yeni Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği”nin “Ek -1, Tıpta Uzmanlık Ana Dalları ve Eğitim Sürelerine Dair Çizelge” ile belirlenen uzmanlık süreleri” içerisinde Acil Tıp uzmanlık süreleri 5 yıl olarak belirlenmişti. Bu süre diğer branşların uzmanlık süreleri göz önüne alındığında sürelerin eşitsizliği ve Acil Tıp eğitiminin uzun süreli olması da Acil tıp alanındaki ilgiyi azaltacaktır.
Hatta başka branşlarda uzmanlık eğitimi almış olan kişilerin  (Dahiliye ve Genel Cerrahi) Acil Tıp Uzmanı sayılmaları için öngörülen ek uzmanlık eğitimi süresi ile birlikte değerlendirildiğinde, bu çizelgedeki düzenleme, Acil Tıp Uzmanlığı için negatif bir etki yapmakta olacağını düşünmekteyiz.
Aynı yönetmelikte yer alan “Ek–3, Tıpta Uzmanlık Yan Dalları, Bağlı  Ana Dalları ve Eğitim Sürelerine Dair Çizelge” de Acil Tıp yan dal uygulamalarının olmaması nedeniyle de eşitsizlikler içermekte ve özellikle Acil Tıp açısından önemli olan bazı yan dalların verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Yukarıda saydığımız nedenlerle ATUDER olarak Danıştay nezdinde Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği”ne ekli “Ek -1, Tıpta Uzmanlık Ana Dalları ve Eğitim Sürelerine Dair Çizelge” ile “Ek–3, Tıpta Uzmanlık Yan Dalları, Bağlı  Ana Dalları ve Eğitim Sürelerine Dair Çizelge” nin yürütülmesinin durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle dava başvurusu yapmış bulunmaktayız.
Hepimizi ilgilendiren bu durumun mahkeme süreci sonucunda lehimize sonuçlanacağını umuyoruz. Hatanın neresinden dönülürse kardır.
 
YAZARLAR


AYIN MAKALESİ