1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun.

1.05.2021

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanmaktadır. Bu bayram birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak bilinip tarihe geçmiştir. Amaç, günlük çalışma süresinin insanın şerefine yakışır bir şekilde düzenlenmesi talebidir. Bu talep bir mücadele şekline girip asırlarca devam edegeldi.
 
14 Temmuz - 21 Temmuz 1889’da Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü" olarak kutlanmasına karar verildi. Bu gün dünya üzerindeki pek çok ülkede resmî tatil olarak kabul edilmektedir. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmî olarak kutlandı. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" şeklinde kutlanmasına karar verildi.
 
 
22 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen 5892 sayılı yasanın, 27 Nisan 2009'da Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edildi. 
 
Ancak, COVID-19 pandemisi kapsamında alınan tedbirler nedeni ile bu yıl birçok ülkede alanlarda kutlanamayacak. Pandeminin ciddi tehlikelerine ve tüm dünyayı kasıp kavurmasına rağmen emekçiler çalışmaya, üretmeye devam ettiler ve ediyorlar.
 
Onların emekleri ve üretimi sonucu ortaya çıkan enerji ile hayat treni raylar üzerinde durmadan yoluna devam edebilmektedir. Bu gün yaşadığımız gezegende başta insanlar olmak üzere, üzerinde hayat emaresi olan her şeyin bu emeklere bir minnettarlık hissi ve bu emekçilere bir teşekkür borcu vardır.
 
 
Hiç şüphesiz bu konuda en büyük mücadeleyi veren sağlık emekçileridir. Mesleğin kendilerine yüklediği sorumluluğun farkında olarak, ilk günden itibaren gece gündüz demeden ülkenin her bir köşesinde hazır vaziyette nöbet başında beklemektedirler.
 
Emeklerinin her bir çeşidi ile insanların sağlığını korumak için kendi sağlıklarını siper yapıyorlar. Bizler de bu emeklere karşı emekçilere insanlık görevimiz olarak teşekkür ediyoruz. 
 
Bu vesile ile başta sağlık alanındaki emek üreticileri  olmak üzere, tüm emekçilerimizin “Bir Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü” kutluyoruz. 
Acil Tıp Uzmanları Derneği ( ATUDER )
 

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ