Acil Tıp Uzmanı Dr. Ahmet CEYLAN'ın Acil servislerde yaşanan sorunların tespiti ve çözüm önerileri hakkındaki görüşlerini okumak için tıklayınız.

14.06.2012

sbn.gov.tr'ye aşağıdaki soruları ''bana sorun'' adı altındaki yere gönderdim.

 

''Merhabalar: Son yıllarda gerek uzman hekim-pratisyen hekim arasında,uzman hekim aleyhine; gerekse de uygulamadan kaynaklanan probleme nedeniyle 1.derece riskli(aile)hekimliği ile 4.derece en üst düzey risk grubundaki(acil tıp ve cerrahi uzmanı) hekim arasında gelir açısından eşitsizlik;hatta riskle çalışan hekim aleyhine gelir dengesizliği oluşmuş ve bu giderek derinleşmektedir.Bu durumun düzeltilmesi için çalışma var mıdır?zira her risk grubundaki hekimin aynı ücreti alması doğru değildir.''

 

''Sayın Bakanım; Bildiğiniz üzere hastanelere muayene başına SGK tarafından 15.50 TL ödenmektedir. Bu rakam 2007 den beri değişmemiştir. Bu süre zarfında hastanelerin ihtiyacı olan ve ihale ile aldığı malzeme fiyatları artmıştır. Hizmet için ödenen rakam aynı kaldığı için hekimlere ve diğer sağlık personeline ödenen ek ödeme miktarı zaman içinde azalma yoluna gitmiştir. Sonuçta aile hekimi pratisyen ile uzman hekim arasında gelir dengesizliği oluşmuştur. Durumun düzeltilmesi isteğimizi,arz ederim. ''

 

Ayrıca aşağıdaki sorunu da toparlayıp yine çözüm arıyorum ve bir fikrim var; alanlarına göndermeyi düşünüyorum...

 

“Acil tıp uzmanı olarak görev yaptığım hastanede, acil servisi işletme konusunda hekim yetersizliği söz konusudur. Zira günlük 700 civarında hasta müracaatı olmaktadır. Bu ayda 20000 hasta demektir. Bu kadar hastaya 6 acil tıp uzmanının bakması beklenmektedir.

 

Ancak hizmetin yürümesi için 6 acil tıp uzmanının yetersiz olduğu aşikardır.hele de travma hastalarının yoğun geldiği dönemde..

 

Bu nedenle acil serviste hizmetin aksamadan yürümesi için diğer branşlardan destek istenmiştir. Ancak bazı branşlar Sn.İrfan ŞENCAN’ın genelgesini gerekçe göstererek acilde nöbet tutmak istememişlerdir ve bakacak olurlarsa da sadece dahili ve yeşil alan hastasına bakmak istediklerini belirtmişlerdir.

 

Sorularım şunlardır:

 

  1. Kendi branş alanında hasta baktıktan sonra acil serviste de basit hasta bakarak kişinin puanını artırması ne kadar doğrudur?

 

  1. Söz konusu hekim temel tıp eğitimi almamış mı ki bir pratisyen gibi nöbet tutamamaktadır?

 

 

  1. Riskli hastaları kendi sigortalarının karşılamadığını ifade etmektedirler.peki pratisyen hekimlerin sigortası karşılamakta mıdır?

 

  1. Tüm riskli hasatların belirli kişilerin üzerine yıkılmış olması  söz konusu kişilerin(acil tıp uzmanı ve pratisyenlerin ) hata yapma ihtimalini artırmamakta mıdır?

 

  1. Sürekli problemli ve yüksek riskli hekimi travmatize eden  hasta bakmanın ve hasta yakınları ile uğraşmanın fiziksel ve ruhsal olarak yapacağı travma göz önüne alınmış mıdır?

 

 

  1. Sn.İrfan ŞENCAN’ın genelgesi gereği sadece  yeşil alan hastasına göğüs hastalıkları ,enfeksiyon hastalıkları vesair branşların bakması uygulaması ne kadar doğrudur?zira maddi olarak acil tıp uzmanı sürekli zor ve uğraştırıcı ve yeterli puan getirmeyen hasta bakmış olacağından yeterli performans puanı yapamayacak ve manen yıpratıldığı gibi madden de haksızlığa uğratılmış olacaktır.saatlerce uğraştığı bir künt travmadan sadece 21 puan muayene puanı alabilecektir.(takdir edersiniz ki her gün onlarca kardiyopulmoner resusitasyon ,onlarca entübasyon, onlarca cilt kesileri mevcut olan trafik kazaları gelmektedir ve  nörolojik muayene yapıp nöroloji konsültasyonu gerektiğini belirlemelerine rağmende acil tıp uzmanları duyu algı motor, denge testi,yürüme testini içeren nörolojik muayene puanlarınıda alamamaktadır. Zira SUT yönetmeliğinde işlem puanı olarak bunları sadece ftr,nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları faydalanabilmektedir. )

 

Çözüm önerimiz şudur?

 

  1. Acil serviste hekim sayısının yetersiz olduğu durumda,acil servis hekimi tüm hastaları karşıları ve ilgili branşlara ilk muayenesine göre konsültasyon açar.

 

  1. Acil servise konsültasyon çağrı sitemi (callvision)kurulması zorunlu olmalıdır.söz konusu sistemden konsültasyon çağrısı yapılmalı,ilgili branş hekimi gelerek bizzat kendisi cihazı kapatmalıdır.Böylece konsültasyonalara cevap süresi de takip edebilecektir ve telefon başında dakikalarca vakit kaybedilmesinin önüne geçilmiş olacaktır.

 

 

  1. Acil serviste branş nöbetleri için uygun yer oluşturulup,söz konusu hekimlerin gelen hastalara acil serviste bakmaları sağlanmalıdır.

 

  1. Sayıları yetersi olan hekimler ise servis nöbetlerini idare etmeli ve gerekli olan konsültasyon durumunda servisten gelmelidir.

 

 

  1. Acil serviste bizzat kalması gereken branşlar (konsültan odası olması gereken ve bu odada kalması istenen branşlar):

 

Dahiliye

Genel cerrahi

Beyin cerrahi

Ortopedi

Plastik cerrahi

Nöroloji

 

 

Servis nöbeti tutup da konsültasyona gelecek branşlar:

 

Enfeksiyon hastalıkları(dahiliye-göğüs hastalıkları-enfeksiyon hastalıkları-nöroloji servisinden sorumlu olmalı)

 

Göğüs hastalıkları(dahiliye-göğüs hastalıkları-enfeksiyon hastalıkları-nöroloji servisinden sorumlu olmalı)

 

Çocuk cerrahi sayısı yeterli ise serviste nöbet tutup acil konsültasyona gelmeli

Kalp damar cerrahi sayısı yeterli ise serviste nöbet tutup acil konsültasyona gelmeli, Kulak burun boğaz

 

  1. SUT  de değişiklik yapılmalı travma hastasının ve kritik hastaların puanları artırılmalıdır.

 

  1. SUT de değişiklik yapılmalı ev nörolojik muayene puanları da acil tıp uzmanlarına verilmelidir.

 

  1. Yataklı tedavi hizmetleri işletme yönetmeliği ve yönergelerinin de değişiklik yapılmalı ‘’Riske göre ek ödeme katsayısı’’ belirlenmelidir.mesleki risk sigortasında nasıl ki herkesin ödediği farklı, o halde gelirleri de farklı olmalıdır.

 

  1. 2007 den beri herhangi bir artış yapılmayan muayene ve işlem ücretlerinde enflasyon göz önüne alınarak güncelleme yapılmalıdır. Emek ve bilgi bu kadar ucuz olmamalıdır.''

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ