Makedonya’nın başkenti Üsküp’de yapılan 2. Uluslararası Acil Tıp Sempozyumu hakkında.

18.04.2013

Biraz tarih bilgisi vererek yazıya başlayalım.

Uzun yıllar Osmanlı imparatorluğunun yönetiminde olan kentte, Osmanlının bir çok tarihi eserine rastlamak mümkün, bunlardan en önemli ziyaret mekanları; Kapan Han, Sulu Han, Çifte Hamam, Murat Paşa ile Köse Kadı Camisi, Bezesten ve 16. yüzyıla ait, Balkanlar'ın şah eseri Mustafa Paşa Camisi bulunuyor. Yeniden canlanan Türk Çarşısı'nda açılan Türk çayhaneleri ve kahvehaneleri, köfteci ve börekçiler, Türkiye'nin dört bir yanından gelen dönerci ve lahmacuncular, Gaziantep’li baklavacılar gece geç saatlere kadar müşteri çekiyor.

Türkçenin konuşulduğu, yazıldığı, Osmanlı kültürünün çarşıda pazarda yaşadığını gördüğünüz Üsküp, kaybolan şehir değil elbette ki yaşayan şehir.  Vardar nehri üzerindeki 600 yıllık Fatih Sultan Mehmet Taş Köprüsü var. Taş Köprü'nün yapımına Sultan ikinci Murad döneminde başlanmış, Fatih döneminde tamamlanmış. Bir ucu batının modern kentlerinden birine açılan, diğer ucuyla da bilginin, hikmetin, erdemin, hâsılı ışığın merkezine, doğuya bağlanan köprünün iki yüz yirmi metrelik uzunluğu, on üç kemeri ve on dört gözünde değil, Makedonların gözü. Köprüyü önemli kılan, özel yapan, taşıdığı misyon, temsil ettiği zihniyet, çağrıştırdığı dönem ve bunlara karşı duyulan nefret. Bu sebeple fanatik Makedonlar tamirat adıyla köprünün kitabelerini yok edip, mihrabını gece yarısı operasyonuyla buharlaştırıp kimliğini değiştirme zavallılığına düşmüşler ve kendilerince Osmanlı Taş Köprü'sünü Jüstinyen Köprüsü yapma gayretlerine girişmişler.

 Bu kadar tarihi bilgiden sonra, biraz da sempozyumdan ve  bilimsel programından bahsedelim.

12 Nisan 2013 tarihinde yapılan açılışta, Ss Cyril Medodius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nikola JANKULOVSKI’ye dernek başkanımız Prof. Dr. Başar CANDER teşekkür plaketi takdim etti. Açılış konuşmasını Prof. Dr. Başar CANDER yaptı. Ardından, Ss Cyril Medodius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nikola JANKULOVSKI'de konuşmasını yaptı. Devamında ise T.C Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Orhan KOÇ, Türkiye’de Acil Tıbbın gelişimini anlatarak, Üsküp’de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Henüz Acil Tıbbın yerleşmediği Makedonya’da, Acil Tıbbın önemli konularının yer aldığı Bilimsel Programa geçildi.. Birinci günün panelleri olan CPR, Kardiyoloji ve Solunum(2) ile ilgili olarak sunumlarını yapmak üzere Ülkemizdeki Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanelerinden gelen çok değerli dernek üyelerimiz ; Dr. Fatma ÖZDEMİR, Dr. Serkan ŞENER, Dr. Yusuf YÜRÜMEZ, Dr. Yusuf Ali ALTUNCI, Dr. Muhammed Gökhan TURTAY, Dr. Hakan OĞUZTÜRK, Dr. Şahin ASLAN, Dr. Mehmet GÜL derslerini anlattılar.

Panel başkanlıklarını ise Dr. Başar CANDER, Dr. Zeynep Gökcan ÇAKIR, Dr. İbrahim İKİZCELİ, Dr. G. Selahattin KIYAN, Dr. Yücel YAVUZ, Dr. Mustafa YILDIZ yaptılar.

İkinci Günün panelleri olan Nöroloji, Travma, Dahiliye ve Toksikoloji ile ilgili olarak sunumlarını yapmak üzere sırasıyla; Dr. Fatih Esad TOPAL, Dr. Polat DURUKAN, Dr. Süha TÜRKMEN, Dr. Cahfer GÜLOĞLU, Dr. A.Sadık GİRİŞGİN, Dr. Mustafa Burak SAYHAN, Dr. Muhammet Evvah KARAKILIÇ derslerini anlattılar.

Panel başkanlıklarını ise Dr. B.Levent ALTUNTOP, Dr. Şule AKKÖSE AYDIN, Dr. Salim SATAR, Dr. A.Sadık GİRİŞGİN yaptı.

Her iki günde bilimsel ve sosyal açıdan dolu dolu geçti, özellikle verilen molalarda Türk ve Makedon doktorlar Acil Tıp ile ilgili konularda görüş alışverişinde bulundular.

Üçüncü gün Sosyal Programın olduğu Üsküp Gezisine ayrılmıştı. Üsküp’ün tarihi ve turistik yerleri gezildi. Bol bol fotoğraflar çekildi, güzel anılarla Üsküp havaalanına doğru yola çıkıldı.

Bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen, başta dernek başkanımız Sayın Prof. Dr. Başar CANDER’’e ve Doç. Dr. Yücel YAVUZ olmak üzere, değerli zamanlarını bizimle paylaşan sempozyum konuşmacılarına ve Üsküp’e kadar gelerek sempozyuma katılan tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

 Acil Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu.

Sempozyum fotoğraflarına bakmak için tıklayınız.

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ