Akademik Acil Tıp Dergisi (AATD) Cilt 12 Sayı 4 Aralık 2013 sayısı yayımlandı.Baş Editör Prof. Dr. Cuma YILDIRIM'ın Editörden yazısını okumak için tıklayınız.

28.11.2013

 Değerli Dostlar, Sevgili Arkadaşlar,

On ikinci cildimizi de tamamladık. 2013 yılının son sayısını bastık. Hayırlı olsun. Yine dolu dolu bir sayı ile karşınızdayız. Öncelikle dergimize yazı gönderen bilim insanları olmak üzere, hakemlere, yayın kuruluna, editör yardımcılarına, bölüm editörlerine, yayın süreçlerimizde emeği geçen -başta Gökhan Çimen ve İbrahim Kara olmak üzere- yayıncı kuruluşumuz olan AVES’e emeklerinden dolayı şükranlarımı sunarım.

Bu sayıda, hasta odaklı bilimsel çalışmaların yanında ülkemizde acil tıp eğitimi ve acil tıp asistanlığı ile ilgili bir araştırma makalesi ve bir de toplantı raporu yayınlıyoruz. Ayrıca acil tıp kongrelerine katılıma etki eden faktörlere ilişkin bir çalışma var. Bunlar acil tıp uzmanlığı geleceğinin doğru planlaması açısından önem arz ediyor. Toplantı raporu; Doç. Dr. Salim Satar hocamızın önderliğinde, ATUDER tarafından hazırlanmış ve Sağlık Bakanlığı’na rapor olarak verilmiştir.

Ayrıca bu sayıda da bir uygulama kılavuzu hazırladık. Konusu şuuru kapalı hastaya yaklaşım ile ilgili. Özellikle birinci ve ikinci basamakta çalışan pratisyen hekim ya da acil tıp uzmanı olmayıp acilde çalışan diğer uzmanlar ve acil tıp asistanları için faydalı olacağına inanıyorum.

Yine hava yastığı yanıkları ile ilgili bir çalışma var. Şahsen benim çok ilgimi çekti.

***

Acil tıp uzmanlığı, ülkemizde 20. yılını tamamladı. Ülkenin gelişen şartlarına uygun olarak hem günlük rutin hasta bakımı işlerini yapma hem bilim üretme hem de ülkenin sağlık politikalarına destek olma adına; bu camia içinde bulunan herkes, bugüne kadar üzerine düşeni yaptı, yapmaya da devam ediyor. Birçok problem ve mesele var. Hepsi de ilgi ve alaka bekliyor.

Bir uzmanlık derneğinin yapması gereken önemli bir mesele daha misyonumuzda iken vizyonumuz haline geldi. Evet, Yeterlilik Kurulu…

İlgili ekip son hızla çalışıyor. Bizim için kırmızı alan konusu… Öncelikli konularımız arasında… Pek yakında derneğin web sitesinden bu konu ile ilgili gerekli duyurular yapılacaktır. Onuncu ulusal kongremizde ilk board sınavımızı yapmak istiyoruz.

Tüm arkadaşlarımızdan bu konuda anlayış, destek ve katılım bekliyoruz. Lütfen bize yardım edin. Bizim için değil; hepimiz için gerekli bu… Geçmişimizden ve hatalarımızdan ders alıp geleceğimizi planlamamız gerekiyor. Daha önce de bu konuda girişimler oldu. Ancak akamete uğradı. Bu sefer olmamasını ümit ediyoruz.

Bu vesile ile yeni yılınızı şimdiden kutluyor, mutlu ve huzurlu bir sene geçirmenizi diliyorum…

Cuma Yıldırım

Baş Editör

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ