Acil Tıp Uzmanları önlem alıyor. Acil Müdahale yapıyor. Tedavi Ediyor. Güneydoğu Acilleri Toplantısı 3. 23 Kasım 2013 Diyarbakır toplantısı değerlendirmesi.

2.12.2013

 Bir ay içinde uluslararası kritik bakım ve acil kongresi ile İstanbul da, uluslararası katılımlı ulusal afet kongresi ile Antalya da toplanan acil tıp uzmanları sağlık alanında yeni ufuklar açıyor;

Türkiye de oluşabilecek acili ilgilendiren sorunlara eğilen acil uzmanları bölgesel toplantılarla bölgesel problemlere yaptıkları toplantı ve panellerle çözüm bulmaya çalışıyor. Her yıl güneydoğuda acil tıp uzmanlarının düzenlemiş olduğu bölgesel acil toplantıların üçüncüsü bu yıl Diyarbakır da Dicle Üniversitesi konferans salonunda Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı başkanlığında düzenlendi.

 

Bölgedeki Acil Tıp Anabilim Dallarının hocaları ve bölgedeki hastanelerde çalışan acil tıp uzmanlarının katıldığı toplantıya, sağlık il müdürlüğü ve sivil savunma uzmanları da davet edildi. Kimyasal, biyolojik, nükleer radyasyon bombalama gibi saldırıların nasıl tespit edileceği ve saldırıya maruz kalan hastaların nasıl tedavi edileceği konusunda bilgiler verildi.

 

 Yaptığı çalışmaları resmi kurumlarla paylaşıp önlem alınması sağlanırken diğer taraftan müdahale ve tedavi hazırlığı ve planları yapıyor. Hastane, il ve bölge afet planları ile ilgili de çalışmalarını devam ettiren acil uzmanları daha önce Van ilindeki başarılarıyla sağlık bakanlığının gözdesi haline gelmişti.

 

Toplantı sonunda alınan kararlarda bölge toplantılarının daha sık yapılmasına ve katılıma diğer birim ve kuruluşlarında davet edilmesine karar verilirken özellikle bölgede bu tür senaryolarla ilgili tatbikatların yapılmasını şart olduğuna değinildi. Deprem savaş gibi afetlerin ne zaman olacağının bilinmediğine ancak riskli bölgelerin hazırlığının buna göre yapmasını gereği vurgulandı.

 

Sivil savunma ve acil sağlık hizmetleri müdürlüğünün de söz aldığı toplantıda acil uzmanlarının öneminin ve ayrıcalığının her geçen gün arttığını ve acil ve afetin olduğu her durumda ve kurumda acil tıp uzmanlarının görüşüne yer verilmesi gerektiği vurgulandı.

 

Ayrıca yapılacak ulusal veya uluslararası kongrelerde gündemdeki acil sorunları ve olması muhtemel afetlere dikkati çekmek için mutlaka afet, deprem gibi konuların konuşulması gerektiği ve bu tür konuların katılımın fazla olduğu ilk günün sabah saatlerine konulması tavsiyesinde bulunuldu.

 

Dicle üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim görevlileri ise yeni açılacak acil binasının bölgemizin acil hasta potansiyelini ve yoğun bakım ihtiyacının karşılayacaklarını düşündüklerini bu konuda yetkililerden aldığımız bilgilere göre kısa zamanda biteceği söylendi. Kendilerinin hastane afet planında da önemli rol aldıklarını yakında diğer kurumları da içine katarak büyük bir afet tatbikatı yapmayı düşündüklerini ancak bu konuda valilik ve rektörlükten de destek beklediklerini ifade ettiler.

Yrd. Doç. Dr. Recep Dursun

Dicle Üniversitesi Acil Tıp Anablilim Dalı öğretim görevlisi

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ