Emir Kipi

Yrd. Doç. Dr. Murat KOYUNCU
trmuratk@hotmail.com

Cuma nöbetleri hep yoğun olur. Hele bir de aşırı alkol alanlar gelirse işte o zaman bir curcuna başlar. Çevreye küfür eder, bayan-erkek, yaşlı-genç ayırt etmeden. Sedyenin üzerinde zar zor zapt etmeye uğraşırken bir de kusarlar ve nöbet çekilmez bir hal alır.

Yine bir Cuma nöbeti ve gece 01 suları… yaklaşık 20 yaşlarında genç bir kız sedye üzerinde kapı görevlileri (isimleri her yerde farklıdır bu görevlilerin; ambulans görevlisi, kapı görevlisi, hasta karşılama vs. Ama her zaman… Efendi diye hitap edilir, nedense?...) içeri girdiriyor. Bizler (Uzman, asistan, hemşire) ‘yine aşırı alkol alımı geldi’ diye söylenerek hastanın yanına gidiyoruz. Genç kız sürekli ‘Lütfennnn…. Baanna kkööötüüü davvrannnmaaayıınnn!’ diye tekrarlıyor. Tüm sorulara cevabı: lütfen, bana kötü davranmayın.

Bilinç altında ‘acilde kötü davranırlar’ var.

Psikiyatri stajında anlatmışlardı: İD-EGO-SÜPEREGO

İD sürekli EGO’ya emir veriyor, istekleri bitmiyordu. Ne ahlak dinliyor ne de görgü kuralı. SÜPEREGO kuralcıydı. Sıkı sıkıya görgü kurallarına, ahlak ve inançlarına bağlıydı ve İD’in uygunsuz hareketlerini önlüyordu. Zavallı EGO ise İD’ den gelen istekleri SÜPEREGOYU kızdırmadan yerine getirmeye çalışıyordu.

Alkol SÜPEREGO’ yu yumuşatır ve alkol alınca insanların gerçek düşünceleri ortaya çıkmaya başlar. Süperego devre dışı kalmıştır.

Biz niçin hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni, paramedik, doktor olduk? Tabi ki tek cevap: Hastaları iyileştirmek için! Yani bir bakıma hastalar hizmet etmek için. Sonuçta bir hizmet sektöründe çalışıyoruz.

Hizmet sektörü olmamıza rağmen gelen hastalara: Şuraya yat! Ağzını aç! Sırtını aç! Otur! Kalk! Evrakını ver! Adın ne? Laboratuvara götür! Laboratuvar neresi mi? Tabi ki sağda, nasıl bilmezsin?! gibi birçok ‘EMİR KİPİ’ kullanıyoruz.

Aslında bizler hastalara asla ve asla kötü davranmıyoruz, ancak sürekli ‘EMİR KİPİ’ kullandığımız için kötü davranıyor gibi algılanıyoruz.

ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar CANDER bir konuşmasında; ‘Bizler ‘EMİR KİP’ lerinden kurtulmalıyız’ demişti. Nasıl biz mahkemede mübaşirin kullandığı ‘EMİR KİP’lerinden rahatsız oluyor ve ‘Adliyede hep kötü davranılır’ algısı oluşturmuş isek, hastalarımız da bizim ‘EMİR KİP’lerimiz yüzünden aynı algıyı bizim için oluşturuyorlar. Sağlık kurumlarında ki şiddetin biraz da nedeni bu ‘İSTEMEDEN VERDİĞİMİZ YANLIŞ ALGI: HASTANEDE KÖTÜDAVRANIRLAR’ algısıdır.

Haydi dilimizden şu lanet ‘EMİR KİP’lerini atalım. Evimizde, sokakta, bakkalda, markette, özellikle trafikte, adliyede, ACİLDE, HASTANEDE……… ‘EMİR KİP’siz konuşalım.

Haydi hep SİHİRLİ KELİMELERİ kullanalım; Hoş geldiniz! Geçmiş olsun! Lütfen biraz bekleyin! Şuraya oturun! Sırtınızı açabilir misiniz? İlerde sağda laboratuvar var, mavi çizgiyi takip ederseniz bulursunuz! Şu ilaçları kullanınız! Saydığım durumlar olursa lütfen tekrar geliniz!

Çok mu zor? ‘EMİR KİP’siz konuşmak. Hiç de değil! Bu günlerde twitter ve facebook ile kampanya başlatmak adet oldu. Bizde bu akıma katılalım ve bir kampanya başlatalım.

HAYDİ ‘EMİR KİP’SİZ KONUŞMAYA

Bu makale 4518 kez görüntülenmiştir.

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız.

26.07.2013 22:40:20 özgür çevrim
Savaşlar sahada kazanılır, alanda mücadele een AcilTıp Uzmanlarının artması dileği ile

Yazarın Diğer Köşe Yazıları

• Temel EKG Kursu Ankara