Okmeydanı E.A.H Acil Tıp Kliniği'nde, Dr. Zara Sınay TAŞ'a yönelik olarak meydana gelen şiddet olayı ile ilgili BASIN DUYURUMUZ.

17.07.2014

 BASIN DUYURUSU

Acil Servis çalışanlarına yönelik şiddetin son örneği maalesef Ok Meydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde gerçekleşti. Acil Tıp Asistanı Dr. Zara Sınay TAŞ, bir hasta ve hasta yakınlarının sözlü ve  fiziksel şiddetine maruz kaldı.

Nedeni ne olursa olsun hiçbir gerekçe, şiddeti ve kaba kuvveti meşru kılamaz. Bilinmelidir ki, hakaret ve şiddet hiçbir şekilde hasta hakkı değildir.

Zaman ve mesai kavramı gözetmeksizin daha iyi sağlık hizmeti vermek adına özverili, fedakar kendi sağlığını öteleyip hastasının şifa bulması için var gücü ile çalışan sağlık çalışanlarına bu davranışlar reva görülmemelidir.

Ülke ve insana daha sağlıklı bir gelecek sunmak adına “her zaman, her yerde, her koşulda” ter döken Acil Sağlık çalışanlarımızın huzuru ve güvenliğinin her şeyin başında geldiği,  gerektiği bilinmelidir. Gece gündüz çalışan meslektaşlarımıza yapılan bu saldırı hiçbir kelime ile ifade edilemeyecek kadar seviyesiz ve insanlık dışıdır.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) olarak her an ölümle burun buruna gelen, hayat kurtarma mücadelesi verirken şiddete maruz kalarak bir yandan da hayatlarını kaybetme riskiyle görev yapan tüm sağlık çalışanları adına son derece endişeliyiz. Doktor arkadaşımıza yapılan bu insanlık dışı davranışı kınıyoruz.

Savaşlarda dahi dokunulmayan, düşmanlarını bile tedavi etmek konusunda tereddüt etmeyen doktorlara olan saldırılar için kınamak lafı hafif kalır..

Vahşice yapılmış olan bu saldırı sadece Dr. Zara Sınay TAŞ’a değil, tüm doktorlara yapılmıştır, tüm insanlığa yapılmıştır. Kabul edilebilir değildir. Bu insanlık dışı davranışı yapanların tarih boyunca lanetle anılacağını biliyoruz, diliyoruz.

Sizden utanıyoruz…
Olayı şiddetle kınıyoruz.

Toplumsal şiddetin boyutlarının yansıması olarak sağlık alanında ortaya çıkan bu tür menfur olayları gerçekleştirenlerin yargı önünde hesap vermelerini büyük bir sabırsızlıkla beklemekteyiz.

Bu tür saldırılara karşı Sağlık Bakanlığı’nın ve hükümetin acilen caydırıcı tedbirler almasını bir kez daha talep ediyoruz. Görülmektedir ki bugüne kadar alınan tedbirler ortaya konulan uygulamalar sağlıkta şiddetin önlenmesi için yeterli olmamıştır.

Adli ve idari girişimlerin ilgili kurumlar tarafından yapılarak sonuçlandırılmasını bekliyoruz.

Bu konunun takipçisi olacağız.   17.07.2014

Saygılarımla

Prof. Dr. Başar CANDER

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER)

Yönetim Kurulu Başkanı

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ