Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta (REBOA) Kursu 23 Ağustos 2019 Genel bir değerlendirme

27.08.2019

Travmalara bağlı ölümler tüm gelişmelere rağmen hala yüksektir ve bu ölümlerin  azaltılmasında Acil tıp sistemine önemli görevler düşmektedir. Dünyada, akut travma yönetiminde  yeni bir konsept olan "Endovascular Trauma Management" (EVTM)'nin ülkemizde uygulamaya geçilmesi ve yaygınlaştırılması için  Acil Tıp Uzmanları derneği çatısı altında önemli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların köşe taşlarından biri olan "2. REBOA KURSU" Adnan Menderes üniversitesi Acil AD. evsahipliğinde  23 AĞUSTOS 2019 tarihinde Aydın'da gerçekleştirilmiştir.

Ülkemiz acil tıp alanında ilk kez  canlı hayvan modellerinde gerçekleştirilen bu kursta cut-down ile arteriyel erişim ve arteriyel tamir, REBOA katateri yerleştirilmesi ve dikkat edilmesi gereken hususlar, pelvik packing, torakotomi, perikardiyotomi ve miyokard sütürü ve aort klemplenmesi konuları çalışılmıştır.

15-17 Kasım 24.Acil Tıp Güz Sempozyumu / Aydın bünyesinde tekrar  düzenlenecek olan " 3.REBOA" kursu için yoğun bir talep mevcuttur ve sınırlı sayıda olan kurs kontenjanı dolmak üzeredir.
Bu kurusun gerçekleşmesini sağlayan Acil Tıp Uzmanları Derneğine, Adnan Menderes Üniversitesi Acil tıp AD ve Veterinerlik Fakültesi değerli hocalarına ve Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür ederiz.