Acil Tıp Uzmanları Derneği'nin (ATUDER) Yeni Büyük Projesi: ATLS artık Türkiye’de !!!!!

24.02.2020

             Bilindiği gibi ATLS (Advanced Trauma Life Support), yaşamı tehdit eden yaralanmalarda sistematik bir travma sürecini öğreten küresel bir kurstur ve dünyada tüm kursların en üst seviyesi olarak kabul edilmektedir. Başta Acil Tıp alanında çalışanlar olmak üzere travma ekibinde yer alan tüm branşları ilgilendiren bir kurstur. Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde bu kurslar verilmekte ve ilgi ile takip edilmektedir. Hatta travma yönetimi ile ilgili önemli noktalarda görevlendirilecek uzmar için bu ATLS sertifikasının olması şart koşulmaktadır. Bugüne kadar Türkiye gibi büyük bir ülkede bu kursların olmaması önemli bir eksiklik idi.

            ATUDER, ATLS’in ülkemizde yapılması için yaklaşık bir yıldır uluslararası görüşmelere başlamış ve gerekli resmi başvurularını tamamlamıştır. Geçtiğimiz Ekim ayında bu girişimlerini müspet bir şekilde sonuçlandırmıştır. The American College of Surgeons’un dünyadaki 17 bölge sorumlularının katıldığı toplantıda, Türkiye’de ATLS’in yapılması için ATUDER adına yapılan başvurular kabul edilmiş ve tanımlanmıştır. Karar resmi olarak ATUDER’e iletilmiştir.

            Bu önemli gelişmeden sonra ATUDER’in desteği ve teşviki ile 7 Acil Tıp Uzmanı ve 1 Göğüs Cerrahi Uzmanı 26-31 Ocak 2020 tarihleri arasında yurt dışında Advanced Trauma Life Support (ATLS) Provider ve Instructor kursunu aldılar. Bu eğitimler, yüzlerce kursta eğitimci olarak görev yapan çok ciddi ve deneyimli bir ekip nezaretinde gerçekleşmiştir.

Türkiye’de ekip olarak ilk defa bu kursa alınmıştır. ATUDER’in bu girişimi ile ülkemizde artık bir şefi, koordinatörü, direktörü ve eğitmenleri olan ATLS eğitimlerinin başlanması için tüm basamaklar tamamlanmıştır.

Sertifikalar tamamen “The American College of Surgeons” onaylı olacaktır. Eğitim alan ekip, ülkemizde çok yüksek donanımlı eğitim merkezlerini ATLS kurs merkezleri olarak belirlemiştir.  Bununla beraber, Türkiye’de farklı bölgelerde çok sayıda kurs merkezini oluşturup ATLS’i tüm branşlara açmayı planlamaktadır.

ATUDER, bu hizmetle başta İstanbul olmak üzere ülkemizi ATLS için dünyada önemli bir merkez haline getirmeyi planlamaktadır.

            Tüm dünyada büyük kabul görmüş bu eğitim hizmetinin ülkemize kazandırılmasında maddi ve manevi hiçbir desteğini esirgemeyen ATUDER Başkanı Sayın Prof. Dr. Başar Cander, İktisadi İşletme Müdürü Sayın Prof. Dr. Mehmet Gül, Genel Sekreter Sayın Prof. Dr. Behçet Al ve ATUDER Yönetim Kuruluna çok teşekkür ediyoruz.

Bu eğitimleri alan arkadaşlarımızı tebrik ediyor ve bundan sonraki eğitim hizmetlerinde başarılar diliyoruz.

ATUDER YK

 

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ