İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi 2020 - 2021 Eğitim Öğretim Yılı" Acil Tıp Stajında En Başarılı İntern Doktor" Ödülüne Dr Nesibe Sena YÜCEL ve Dr Hülya Asena BALIKÇI layık görüldü.

13.07.2021

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) olarak, derneğimizin kuruluş amaçları içerisinde de yer alan ;       

  • Tıp öğrencilerinin acil tıp uzmanlığını seçmelerini desteklemek,   
  • Tüm hekimlerin ve tıp öğrencilerinin temel acil tıp konularında eğitim almalarını teşvik etmek ve eğitim standartlarını belirlemek,   

Bu amacımıza uygun olarak 2007  yılından beri düzenli olarak vermekte olduğumuz "Acil Servis Stajında En Başarılı İntern Doktor" ödülümüze,  İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden  Dr Nesibe Sena YÜCEL ve  Dr Hülya Asena BALIKÇI layık görüldü. 

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neslihan YÜCEL ve Prof. Dr. Muhammet GÖKHAN TURTAY'ın katılımı ile önce  Acil Tıp A.B.D önünde küçük bir sermoni yapıldı. Daha sonra ise  09.07.2021 tarihinde yapılan ve Rektör Prof. Dr. Ahmet KIZILAY Bey'in ve çok sayıda misafirin katıldığı mezuniyet töreninde, plaketimizi ve belgemizi  Acil Tıp A.B.D Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü GÜRBÜZ verdi. 

Derneğimiz tarafından çok önemsenen bu ödülümüzle ilgili olarak, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da gösterdikleri hassasiyetten dolayı, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına, Acil Tıp A.B.D Başkanlığı'na ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.   

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu olarak,  Dr Nesibe Sena YÜCEL ve  Dr Hülya Asena BALIKÇI'yı  Acil Tıp camiasının yeni bir üyesi olarak görmek dileğiyle tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Aşağıda her iki hekimimizin ödülümüz ve Acil Tıp  ile ilgili görüşlerini okuyabilirsiniz.

MESLEKİ TRİAJIM; ACİL TIP

Sizlere çocukluğumdan beri hayalini kurduğum mesleğim için sahada çalışmaya başlamama sayılı günler kala benim için çok anlam yüklü bu ödüle layık görülmenin verdiği sevinç ve mutluluktan ilham alarak acil tıp eğitimi sürecimden kısaca bahsetmek istiyorum. Bu mesleği birçoğumuz gibi bende tüm kalbimle çocukluğumdan beri istiyordum. Mesleğime doğru ilk adımı attığım tıp fakültesini kazandığım ilk yıldan itibaren bir şeyler öğrenmek bu iş nasıl oluyor diye bir an önce görmek, izin verseler bir anda her şeyi öğrenmek isteyecek kadar heyecanlıydım. Hekim olmak, insanların hayatına dokunmak, bir iz bırakmak istiyordum. Bu süreçte beni dinamik hasta rotasyonu ve hasta çeşitliliği yönüyle hep kendine çeken acil servis, mesleki eğitimimin triajı olmayı başarmıştı.

Tıp fakültesine başladığım ilk günden  itibaren kapıyı her çaldığımda bana acil servisin kapılarını ardına kadar açan kıymetli hocalarımdan, değerli kıdemlilerim asistan abi ve ablalarımdan, bu süreçte acil servis eğitimini alan geçmiş yıllarda beraber çalıştığım intern hekim arkadaşlarımdan çok şey öğrendim. Bilirsiniz; acil servisler hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının görünen yüzleridir. Bununla birlikte acil servisler; hasta profili olarak ajite, bir an önce sıkıntısına çözüm arayan, hekimin son derece pratik ve dikkatli olması gerektiği alanlardır. Dolayısıyla tıp eğitiminde de çok önemli bir rolü vardır. Hasta nasıl karşılanır, anamnez nasıl alınır, tanı-ön tanı-ayırıcı tanıları nasıl belirlemek gerekir, kriz yönetimi nasıl yapılır, mesleki uygulama becerileri nasıl uygulanmalıdır gibi daha birçok madde ekleyebilirim acil tıp eğitiminin bir hekimin mesleki birikimine yapacağı katkıları açısından.  Birçok insanın hayatına dokunan, tıp eğitiminin en dinamik alanlarından biri olan  acil servis benim için  de meslek hayatımın şekillenmesinde kilometre taşı olmuştur. 

Ben hayallerini kurduğum mesleğime başlamama az bir zaman kala geriye dönüp şöyle bir bakıyorum da ilk kez bir hastayı acil servis koridorlarında sahiplenmiş ve  ''Benim hastam'' hissini ne olduğunu anlamıştım. Ayrıca bir insanın hekimi ile arasındaki ilk güven duygusunu, hastaya dokunmayı, hatta onu kaybetmeyi, bir hekimin ne kadar zor olsa da alışması gereken bu hisle nasıl baş etmesi gerektiğini, sağlıkta şiddetle mücadele eden bir hekimin ruhsal çöküşünü, en güzel hasta hekim ilişkilerini, bir hekimin hastasının iyi olduğunu görünce nasıl dünyaların onun olmuş gibi sevindiğini, hekimliğe bizi yürekten bağlayan tüm hisleri, gerçek hayat hikâyelerine dokunmayı, bir insanı ölümün kıyısından çekip almayı kısacası hekim olmayı ben ilk acilde öğrenmiştim. Bir ultrason probunu ilk kez acilde elime almış ve cerrah olmaya ilk kez yeşil alanda sütur atılacak hastaları kovalarken karar vermiştim.

Ben bu yazıyı  yazarken sizler okurken Türkiye’nin bir yerlerinde acil servislerde hekimler durmaksızın çalışıyorlar ve insan hayatına dokunmaya devam ediyorlar. Biliyorum benim gibi hekim olmayı hayata bakış açısı olarak seçmiş hekim adayları yine acil servislerde çok şey öğreniyorlar. Benim gibi bir gün geriye baktıklarında gülümseyerek hatırlayacakları ilk tecrübelerini biriktiriyorlar heybelerinde. Bu mesleğin en zor anlarından tutunda en mutlu anlarına  kadar bir güne sayısız an, sayısız hasta, sayısız hayat hikâyesi sığdıran acil servislere ve çalışanlarına kocaman yürekten sevgiler.

Biz intern hekimleri bu anlamlı ödül ile acil servislerde çalışmaya heveslendiren, mesleki azmimizi ve dikkatimizi artıran, oluşturduğu tatlı rekabet ortamı ile daha çok öğrenmemize neden olan Acil Tıp Uzmanları Derneği’ne (ATUDER), mesleki tecrübelerini esirgemeyen İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nın kıymetli yol gösterenleri olan çok değerli hocalarıma, canla başla çalışan tüm sorularımıza cevap olmaktan bıkmayan asistan abilerime, ablalarıma ve tüm mesleğe başlayacak birlikte çalıştığım intern hekim arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim.

Önhekim Hülya Asena Balıkçı

***

Bir yıl boyunca yaptığımız hekimliğe alışma sürecini acil tıpla taçlandırıp, dönemimizi bitirdik. Acil tıp beni tam anlamıyla hekimliğe hazırlayan bir bölüm oldu. Gerek çevremden gerekse üst dönemlerimden anlata anlata bitirilemeyen bölümümüzden bende bahsetmek istiyorum. Öncelikle hastayı her yönden; hal ve hareketlerinden, konuşmasından, yüz ifadesinden bir şeyler çıkartıp hastayı dinlemeyi öğrendim. Acil tıp bana hastaya aşama aşama hangi işlemleri ve tetkikleri yapmam gerektiğini öğretti. Acil bir durumda hastadan korkmadan gerekli müdahaleyi yapabilme güvenini ve becerisini kazandırdı. Birçok kez toplu kazalara denk geldik; bu süreç bana hızlı ve akılcı düşünüp gerekli müdahale yapmayı öğretti. Kısa bir süre sonra hekimliğe başlayacağız, bu süreçte beni hazır hissettiren Acil Tıp Bölümündeki saygıdeğer hocalarıma, kıymetli asistanlarıma teşekkür ve minneti borç bilirim. Ayrıca bu anlamlı ödül için Acil Tıp Uzmanları Derneği’ne (ATUDER) teşekkürlerimi sunarım. 

Önhekim Nesibe Sena Yücel

Ödül Töreni videosunu izlemek için tıklayınız.

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ