60. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu ( İKYD ) Erzurum genel bir değerlendirme.

31.12.2021

60. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) , 25  - 26 Aralık  2021  tarihinde  ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D'nın değerli Başkan ve Öğretim üyelerinin ev sahipliğinde ATA  Otelde 14 kişilik eğitmen grubu ve Rize, Kars, Artvin, Erzurum, Erzican illerimizden gelen toplam 55 kursiyerin katılımıyla başarıyla gerçekleşti.

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları (İKYD), devam zorunluluğu olan, iki günlük hem teorik, hem de maket başı pratik eğitimleri olan ve kursun sonunda yapılan sınavda, sadece başarılı olanlara sertifika verilen bir programdır.  İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kursunda, temel yaşam desteği uygulamaları, ritim tanıma, hava yolu uygulamaları, EKG değerlendirme, laringoskop, otomatik eksternal  defibrilatör uygulamaları, senaryolarla uygulamalar yapılmıştır.    

Kursun birinci günü, Kurs Öncesi Değerlendirme Testi yapıldı, sonrasında Temel Yaşam Desteği (teorik eğitim, pratik eğitim),  Havayolu, İleri Kardiyak Yaşam Desteği ve Yenilikler,  Kardiyovasküler Farmakoloji, Myokard Enfarktüsü,  Disritmiler, ölümcül disritmiler ve elektriksel tedavileri ve uygulamalı eğitimlerimiz yapıldı.

Kursun İkinci gününde Yeniden canlandırmada özel durumlar dört konu başlığı altında anlatıldı. Bunlar Gebelik ,Travma, Astım, Toksikolojik aciller,  anaflaksi ,boğulma, Donma, Elektrik ve Yıldırım çarpmasında resüsitasyondu. Ek olarak Acilde trombolitik kullanımı hakkında bilgi verildi.

Son olarak da Resüsitasyonun etik ve yasal yönü anlatıldı. Daha sonra kursiyerler tek tek uygulama odalarına alınarak sınava tabi tutuldular.  Kurs sonrası son değerlendirme testi uygulandı. Yapılan hesaplamalar sonucunda belli bir baraj puanının üstünde not alanlara başarı belgeleri, altında kalanlara ise katılım belgeleri basıldı.

Ardından sertifika töreni ve kapanışa geçildi.  

Önce aşağıda isimleri yazılı kurs eğitmenlerimize belgeleri takdim edildi.

Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR, Doç. Dr. Atıf BAYRAMOĞLU, Doç. Dr. Özlem BİLİR, Doç. Dr. Abdullah Osman KOÇAK, Doç. Dr. Sultan Tuna AKGÖL GÜR, Doç. Dr. Erdal TEKİN, Dr. Öğrt. Üyesi Gökhan ERSUNAN, Dr. Öğrt. Üyesi Mevlana ÖMEROĞLU, Uzm. Dr. Fatma TORTUM, Uzm. Dr. Ali GÜR, Uzm. Dr. İbrahim ÖZLÜ, Uzm. Dr. Nazım Onur CAN, Uzm. Dr. Ömer Faruk GEMİŞ.

Ardından kursumuz da Eğitici Eğitimine katılarak İKYD eğitmeni olmaya hak kazanan aşağıda isimleri yazılı kursiyerlerimize belgeleri takdim edildi.

Dr. Ali GÜR, Dr. Fatma ÇAKMAK, Dr. Emre ŞENGÜN, Dr. Yalçın GÜZELEL, Dr. Rabia DEĞER, Dr. Bahar KESKİN ÇELİK, Dr. Erdem Yakup ÇİMEN, Dr. Zeynep  KARAMAN ÖZLÜ'ye  belgeleri sahnede takdim edildi.

Son olarak da başarı ve katılım belgesi alan tüm kursiyerlerimize belgeleri verildi.

60. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD)  gerçekleştirilmesinde başta Acil Tıp Uzmanlar Derneği (ATUDER) Başkanı  Prof. Dr. Başar CANDER olmak üzere ATUDER Başkan Yardımcısı ve kurs direktörümüz  Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR'a teşekkür ederiz. Ayrıca Artvin Çoruh Üniversitesi İlk ve Acil Yardım A.B.D öğretim üyesi Kemal TORPUŞ ve ekibine de teşekkür ederiz.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu

Fotoğraflara bakmak için tıklayınız.

Kursumuzu ilk üç sırada bitirenler 

1.  Dr. Enes YILDIRIM, Şenkaya İlçe Devlet Hastanesi Acil Servisi

2. Gülcan Nur ŞAHİN, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D

3. Rabia DEĞER, ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ