62. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu ( İKYD ) Rize genel bir değerlendirme.

6.09.2022

62. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) , 3-4 Eylül 2022  tarihinde Türkiye'nin en donanımlı simülasyon merkezlerinden Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Simülasyon Merkezi'nde RTEÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Doç. Dr.  Özlem BİLİR, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan ERSUNAN, Uzm. Dr. Murat YAZICI, Rize Devlet Hastanesi Acil Kliniği’nden Uzm. Dr. İsmail ATAŞ, Uzm. Dr. Ensar TOPALOĞLU, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniği’nden Doç. Dr. Erdal TEKİN, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim ÖZLÜ, Dr. Öğr. Üyesi Ali GÜR ve İKYD Kursumuzun koordinatörü ve ATUDER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR 'ın katılımı ile başladı.

Bu kursumuza çoğunluğu Rize olmak üzere İstanbul, Samsun, Erzurum, Ankara, Trabzon ve Elazığ gibi illerimizden gelen toplam 34 kursiyer katıldı. Acil tıp, aile hekimliği, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, anesteziyoloji, kardiyoloji, dermatoloji, halk sağlığı, ağız diş ve çene cerrahisi branşlarından tamamı asistan hekimler katılım sağladı.

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları (İKYD), devam zorunluluğu olan, iki günlük hem teorik, hem de simülatörler üzerinde pratik eğitimleri olan ve kursun sonunda yapılan sınavda, sadece başarılı olanlara sertifika verilen bir programdır.  İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kursunda, temel yaşam desteği uygulamaları, ritim tanıma, hava yolu uygulamaları, EKG değerlendirme, laringoskop, otomatik eksternal  defibrilatör uygulamaları, senaryolarla uygulamalar yapılmıştır.    

Kursun birinci günü, Kurs Öncesi Değerlendirme Testi yapıldı, sonrasında Temel Yaşam Desteği (teorik eğitim, pratik eğitim),  Havayolu, İleri Kardiyak Yaşam Desteği ve Yenilikler,  Kardiyovasküler Farmakoloji, Myokard Enfarktüsü,  Disritmiler, ölümcül disritmiler ve elektriksel tedavileri ve uygulamalı eğitimlerimiz yapıldı.

Kursun İkinci gününde Yeniden canlandırmada özel durumlar dört konu başlığı altında anlatıldı. Bunlar Gebelik ,Travma, Astım, Toksikolojik aciller,  anaflaksi ,boğulma, Donma, Elektrik ve Yıldırım çarpmasında resüsitasyondu. Ek olarak Acilde trombolitik kullanımı hakkında bilgi verildi.

Son olarak da resüsitasyonun etik ve yasal yönü anlatıldı. Daha sonra kursiyerler tek tek uygulama odalarına alınarak sınava tabi tutuldular.  Kurs sonrası son değerlendirme testi uygulandı. Yapılan hesaplamalar sonucunda belli bir baraj puanının üstünde not alanlara başarı belgeleri, altında kalanlara ise katılım belgeleri basıldı.

Ardından sertifika töreni ve kapanışa geçildi.  

Önce aşağıda isimleri yazılı kurs eğitmenlerimize belgeleri takdim edildi.

  • Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR, 
  • Doç. Dr. Özlem BİLİR, 
  • Doç. Dr. Erdal TEKİN, 
  • Dr. Öğrt. Üyesi Gökhan ERSUNAN,
  • Dr. Öğrt. Üyesi Ali GÜR, 
  • Dr. Öğrt. Üyesi İbrahim ÖZLÜ,
  • Uzm. Dr. Mümin Murat YAZICI
  • Uzm. Dr. Ensar TOPALOĞLU,
  • Uzm. Dr. İsmail ATAŞ,
  • Arş. Gör. Yalçın GÜZELEL
  • Arş. Gör. Gülcan Nur YILMAZ

Daha sonra da başarı ve katılım belgesi alan tüm kursiyerlerimize belgeleri verildi.

62. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD)  gerçekleştirilmesinde başta Acil Tıp Uzmanlar Derneği (ATUDER) Başkanı  Prof. Dr. Başar CANDER olmak üzere ATUDER Başkan Yardımcısı ve kurs direktörümüz  Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR'a teşekkür ederiz. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü, Tıp Fakültesi Dekanlığı, Acil Tıp A.B.D Başkanı Doç. Dr. Özlem BİLİR, Rize Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. İsmail ATAŞ, diğer öğretim üyeleri ve uzmanlara teşekkür ederiz.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu

Fotoğraflara bakmak için tıklayınız.

Kursumuzu ilk üç sırada bitirenler

Kurs Birincisi 

Dr. BÜŞRA MOLLAMEHMETOĞLU Aile Hekimi Asistanı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD

Kurs İkincisi

Dr. MUHAMMED GÜNER Acil Tıp Asistanı SBÜ Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp AD

Kurs Üçüncüsü

Dr. ÖMER IŞIK Kardiyoloji Asistanı Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD

 

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ