63. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu ( İKYD ) Şanlıurfa genel bir değerlendirme.

2.12.2022

63. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) , 26 – 27 Kasım 2022  tarihinde Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Şanlıurfa’da eğitmenlerimiz Bezmialem Vakıf Üniversitesi Acil Tıp A.B.D Öğretim üyesi ve ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar CANDER, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Doç. Dr.  Özlem BİLİR ve Dr. Öğr. Üyesi Gökhan ERSUNAN, ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Doç. Dr. Erdal TEKİN, Doç. Dr. Ali GÜR, Doç. Dr. İbrahim ÖZLÜ ve Dr. Öğrt. Üyesi Fatma TORTUM, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Dr. Öğrt. Üyesi İbrahim Halil YASAK ve Dr. Öğrt. Üyesi Ramazan GİDEN ve son olarak Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi doktorlarından Uzm. Dr. Muhammed EKMEKYAPAR’ın katılımları ile başladı.

Bu kursumuza çoğunluğu Şanlıurfa olmak üzere Diyarbakır, Van, Malatya, Mardin, Hatay, Ardahan gibi illerimizden gelen toplam 23 kursiyer katıldı. Acil tıp uzman ve asistanları, aile hekimleri, pratisyen hekimler ve işyeri hekimleri katılım sağladı.

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları (İKYD), devam zorunluluğu olan, iki günlük hem teorik, hem de maket başı  pratik eğitimleri olan ve kursun sonunda yapılan sınavda, sadece başarılı olanlara sertifika verilen bir programdır.  İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kursunda, temel yaşam desteği uygulamaları, ritim tanıma, hava yolu uygulamaları, EKG değerlendirme, laringoskop, otomatik eksternal  defibrilatör uygulamaları, senaryolarla uygulamalar yapılmıştır.    

Kursun birinci günü, Kurs Öncesi Değerlendirme Testi yapıldı, sonrasında Temel Yaşam Desteği (teorik eğitim, pratik eğitim),  Havayolu, İleri Kardiyak Yaşam Desteği ve Yenilikler,  Kardiyovasküler Farmakoloji, Myokard Enfarktüsü,  Disritmiler, ölümcül disritmiler ve elektriksel tedavileri ve uygulamalı eğitimlerimiz yapıldı.

Kursun İkinci gününde Yeniden canlandırmada özel durumlar dört konu başlığı altında anlatıldı. Bunlar Gebelik ,Travma, Astım, Toksikolojik aciller,  anaflaksi ,boğulma, Donma, Elektrik ve Yıldırım çarpmasında resüsitasyondu. Ek olarak Acilde trombolitik kullanımı hakkında bilgi verildi.

Son olarak da resüsitasyonun etik ve yasal yönü anlatıldı. Daha sonra kursiyerler tek tek uygulama odalarına alınarak sınava tabi tutuldular.  Kurs sonrası son değerlendirme testi uygulandı. Yapılan hesaplamalar sonucunda belli bir baraj puanının üstünde not alanlara başarı belgeleri, altında kalanlara ise katılım belgeleri basıldı.

Ardından sertifika töreni ve kapanışa geçildi.  

Önce aşağıda isimleri yazılı kurs eğitmenlerimize belgeleri takdim edildi.

  • Prof. Dr. Başar CANDER 
  • Doç. Dr. Özlem BİLİR, 
  • Doç. Dr. Erdal TEKİN, 
  • Doç. Dr. Ali GÜR, 
  • Doç. Dr. İbrahim ÖZLÜ,
  • Dr. Öğrt. Üyesi Gökhan ERSUNAN,
  • Dr. Öğrt. Üyesi Fatma TORTUM
  • Dr. Öğrt. Üyesi İbrahim Halil YASAK
  • Dr. Öğrt. Üyesi Ramazan GİDEN
  • Uzm. Dr. Muhammed EKMEKYAPAR

Daha sonra da başarı ve katılım belgesi alan tüm kursiyerlerimize belgeleri verildi.

63. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD)  gerçekleştirilmesinde başta Acil Tıp Uzmanlar Derneği (ATUDER) Başkanı  Prof. Dr. Başar CANDER olmak üzere ATUDER Başkan Yardımcısı ve kurs direktörümüz  Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR'a teşekkür ederiz.

Ayrıca  Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına, Hastane Başhekimi Sayın Doç. Dr. İdris KIRHAN ile Acil Tıp A.B.D Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Halil YASAK, Dr. Öğretim Üyesi Ramazan GİDEN,  diğer öğretim üyeleri ve asistanlarına  teşekkür ederiz.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu

Fotoğraflara bakmak için tıklayınız.

Kursumuzu ilk üç sırada bitirenler

Kurs Birincisi 

Dr. Ahmet Celal ÖZSOY Acil Tıp Asistanı Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D

Kurs İkincisi

Dr. Şamil Altay BESLER Acil Tıp Asistanı Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D

Kurs Üçüncüsü

Dr. Berfin Nazlı TORUN  Pratisyen Hekim Van Bahçesaray Devlet Hastanesi

Kursumuzla ilgili basında çıkan haberler

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu Harran Üniversitesi Hastanesi'nde yapıldı

www.sabah.com.tr/sanliurfa/2022/11/29/kardiyak-yasam-destegi-kursu-harran-universitesi-hastanesinde-yapildi 

Harran Üniversitesi Hastanesi’nde önemli kurs

https://www.urfadegisim.com/harran-universitesi-hastanesi-nde-onemli-kurs/68625/ 

İleri Kardiyak Yaşam Desteği kursu HRÜ’de gerçekleşti!

https://www.kulis.tv/ileri-kardiyak-yasam-destegi-kursu-hru-de-gerceklesti/993/ 

63. ileri Kardiyak yaşam desteği kursu Harran Üniversitesi Hastanesinde yapıldı

https://www.urfaekspres.com/63-ileri-kardiyak-yasam-destegi-kursu-harran-universitesi-hastanesinde-yapildi/19773/ 

Harran Tıp’ta 63. İleri kardiyak yaşam desteği kursu 

https://www.ajansbalikligol.com/harran-tip-ta-63-ileri-kardiyak-yasam-destegi-kursu/14628/ 

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ