64. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) genel bir değerlendirme

19.12.2022

64. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) , 10 – 11 Aralık 2022  tarihinde Pamukkale  Üniversitesi Tıp Fakültesi Denizli de  eğitmenlerimiz Bezmialem Vakıf Üniversitesi Acil Tıp A.B.D Başkanı, ve ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar CANDER, ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı ve İKYD Kurs Koordinatörümüz Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan AKÖZ ve Acil Tıp A.B.D Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali DUMAN , Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Acil Tıp A.B.D  Başkanı Doç. Dr. Muhammed İkbal ŞAŞMAZ, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Atakan YILMAZ, Doç. Dr. Murat SEYİT, Doç. Dr. Mert ÖZEN Dr. Öğretim Üyesi Alten OSKAY, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp A.B.D Öğretim üyeleri Doç. Dr. Ömer Doğan ALATAŞ ve Dr. Öğrt. Üyesi Ahmet DEMİR, Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Acil Servisi doktorlarından Uzm. Dr. Sema AYTEN son olarak da Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D’dan Dr. Öğrt. Üyesi Hülya SEVİL’in katılımları ile başladı.

Sırasıyla Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Prof. Dr. İbrahim TÜRKÇÜER , Bezmialem Vakıf Üniversitesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Prof. Dr. Başar CANDER ve ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR’ın açılış konuşmalarını yaptılar.

 

 

Bu kursumuza çoğunluğu Denizli olmak üzere, Afyonkarahisar, Muğla, İzmir, Burdur, Eskişehir, Aydın, Manisa, Konya gibi illerimizden gelen toplam 62 kursiyer katıldı. Kursumuza çoğunluğu acil tıp uzman ve asistanları olmak üzere aile hekimleri, pratisyen hekimler ve işyeri hekimleri katılım sağladı.

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları (İKYD), devam zorunluluğu olan, iki günlük hem teorik, hem de maket başı  pratik eğitimleri olan ve kursun sonunda yapılan sınavda, sadece başarılı olanlara sertifika verilen bir programdır.  İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kursunda, temel yaşam desteği uygulamaları, ritim tanıma, hava yolu uygulamaları, EKG değerlendirme, laringoskop, otomatik eksternal  defibrilatör uygulamaları, senaryolarla uygulamalar yapılmıştır.    

Kursun birinci günü, Kurs Öncesi Değerlendirme Testi yapıldı, sonrasında Temel Yaşam Desteği (teorik eğitim, pratik eğitim),  Havayolu, İleri Kardiyak Yaşam Desteği ve Yenilikler,  Kardiyovasküler Farmakoloji, Myokard Enfarktüsü,  Disritmiler, ölümcül disritmiler ve elektriksel tedavileri ve uygulamalı eğitimlerimiz yapıldı.

Kursun İkinci gününde Yeniden canlandırmada özel durumlar dört konu başlığı altında anlatıldı. Bunlar Gebelik ,Travma, Astım, Toksikolojik aciller,  anaflaksi ,boğulma, Donma, Elektrik ve Yıldırım çarpmasında resüsitasyondu. Ek olarak Acilde trombolitik kullanımı hakkında bilgi verildi.

Son olarak da resüsitasyonun etik ve yasal yönü anlatıldı. Daha sonra kursiyerler tek tek uygulama odalarına alınarak sınava tabi tutuldular.  Kurs sonrası son değerlendirme testi uygulandı. Yapılan hesaplamalar sonucunda belli bir baraj puanının üstünde not alanlara başarı belgeleri, altında kalanlara ise katılım belgeleri basıldı.

Ardından sertifika töreni ve kapanışa geçildi.  

Önce aşağıda isimleri yazılı kurs eğitmenlerimize belgeleri takdim edildi.

  • Prof. Dr. Başar CANDER 
  • Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR 
  • Prof. Dr. Ayhan AKÖZ
  • Doç. Dr. Ali DUMAN
  • Doç. Dr. Muhammed İkbal ŞAŞMAZ
  • Doç. Dr. Murat SEYİT
  • Doç. Dr. Atakan YILMAZ
  • Doç. Dr. Mert ÖZEN
  • Doç. Dr. Ömer Doğan ALATAŞ
  • Dr. Öğrt. Üyesi Alten OSKAY
  • Dr. Öğrt. Üyesi Ahmet DEMİR
  • Dr. Öğrt Üyesi Hülya SEVİL
  • Uzm. Dr. Sema AYTEN

Daha sonra Eğitici Eğitimine katılarak belge almaya hak kazanan Uzm. Dr. Reşad BEYOĞLU Uzm. Dr. Mehmet ULUTÜRK Uzm. Dr. Aykut KEMANCI Uzm. Dr. Havva SERİN YİĞİT  Uzm. Dr. Ömer Faruk KARAKOYUN’a belgeleri verildi.

64. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD)  gerçekleştirilmesinde başta Acil Tıp Uzmanlar Derneği (ATUDER) Başkanı  Prof. Dr. Başar CANDER olmak üzere ATUDER Başkan Yardımcısı ve kurs direktörümüz  Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR'a teşekkür ederiz.

Ayrıca  Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına, Acil Tıp A.B.D Başkanı Prof. Dr. İbrahim TÜRKÇÜER, Doç. Dr. Murat SEYİT, Doç. Dr. Atakan YILMAZ, Doç. Dr. Mert ÖZEN ile  Dr. Öğrt. Üyesi Alten OSKAY ile asistanlarına  teşekkür ederiz.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu

Fotoğraflara bakmak için tıklayınız.

Kursumuzu ilk üç sırada bitirenler

Kurs Birincileri

Arş. Gör. Dr.  HÜSEYİN ALDEMİR Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D

Arş. Gör. Dr.  İSMAİL ONUR ÇAKIROĞLU Pamukkale Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hast Acil Tıp A.B.D

Kurs İkincisi

Arş. Gör. Dr.  HALİL KAAN AKKURT Pamukkale Üniversitesi Eğitim Uygulama ve Araştırma Hast Acil Tıp A.B.D

Kurs Üçüncüsü

Arş. Gör. Dr.  MEHMET REHA YILMAZ  Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ