65. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) genel bir değerlendirme

18.01.2023

65. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) , 07 – 08 Ocak  2023  tarihinde Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul’da   eğitmenlerimiz Bezmialem Vakıf Üniversitesi Acil Tıp A.B.D Başkanı, ve ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar CANDER, ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı ve İKYD Kurs Koordinatörümüz Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR, Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve ATUDER Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet GÜL, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan AKÖZ,  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Doç. Dr. Özlem BİLİR, ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Erdal TEKİN ve Doç. Dr. Ali GÜR,  İstanbul Aydın Üniversitesi Florya VM Medikalpark Hastanesi Acil Servisi doktorlarından Dr. Öğretim Üyesi Göksu AFACAN ÖZTÜRK , Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Acil Servisi doktorlarından Uzm. Dr. Sema AYTEN SBÜ Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği  doktorlarından Uzm. Dr. Fatma ÇAKMAK’ın katılımları ile başladı.

  

Sırasıyla Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve ATUDER Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet GÜL  ve ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR’ın açılış konuşmalarını yaptılar.

  

Bu kursumuza çoğunluğu İstanbul olmak üzere, Kocaeli, Tekirdağ, Karabük, Giresun, Balıkesir, Zonguldak, Aydın, Muğla, Ankara gibi illerimizden gelen toplam 83 kursiyer katıldı. Kursumuza çoğunluğu acil tıp asistanları olmak üzere uzman doktorlar, pratisyen hekimler, hemşireler, aile hekimleri ve işyeri hekimleri katılım sağladı.

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları (İKYD), devam zorunluluğu olan, iki günlük hem teorik, hem de maket başı  pratik eğitimleri olan ve kursun sonunda yapılan sınavda, sadece başarılı olanlara sertifika verilen bir programdır.  İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kursunda, temel yaşam desteği uygulamaları, ritim tanıma, hava yolu uygulamaları, EKG değerlendirme, laringoskop, otomatik eksternal  defibrilatör uygulamaları, senaryolarla uygulamalar yapılmıştır.    

Kursun birinci günü, Kurs Öncesi Değerlendirme Testi yapıldı, sonrasında Temel Yaşam Desteği (teorik eğitim, pratik eğitim),  Havayolu, İleri Kardiyak Yaşam Desteği ve Yenilikler,  Kardiyovasküler Farmakoloji, Myokard Enfarktüsü,  Disritmiler, ölümcül disritmiler ve elektriksel tedavileri ve uygulamalı eğitimlerimiz yapıldı.

 

 

 

Kursun İkinci gününde Yeniden canlandırmada özel durumlar dört konu başlığı altında anlatıldı. Bunlar Gebelik ,Travma, Astım, Toksikolojik aciller,  anaflaksi ,boğulma, Donma, Elektrik ve Yıldırım çarpmasında resüsitasyondu. Ek olarak Acilde trombolitik kullanımı hakkında bilgi verildi.

Son olarak da resüsitasyonun etik ve yasal yönü anlatıldı. Daha sonra kursiyerler tek tek uygulama odalarına alınarak sınava tabi tutuldular.  Kurs sonrası son değerlendirme testi uygulandı. Yapılan hesaplamalar sonucunda belli bir baraj puanının üstünde not alanlara başarı belgeleri, altında kalanlara ise katılım belgeleri basıldı.

  

Ardından sertifika töreni ve kapanışa geçildi.  

Önce aşağıda isimleri yazılı kurs eğitmenlerimize belgeleri takdim edildi.

  • Prof. Dr. Başar CANDER 
  • Prof. Dr. Mehmet GÜL
  • Prof. Dr. Behçet AL
  • Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR 
  • Prof. Dr. Ayhan AKÖZ
  • Doç. Dr. Özlem BİLİR
  • Doç. Dr. Erdal TEKİN
  • Doç. Dr. Ali GÜR
  • Uzm. Dr. Fatma ÇAKMAK
  • Uzm. Dr. Göksu AFACAN ÖZTÜRK
  • Uzm. Dr. Sema AYTEN

Daha sonra Eğitici Eğitimine katılarak belge almaya hak kazanan Doç. Dr. Mehmet DOKUR, Dr. Öğrt. Üyesi Gamze BOZKUŞ, Dr. Öğrt. Üyesi Serhat ÖRÜN’e  belgeleri verildi.

  

Son olarak da Kursiyerlerimize belgeleri dağıtıldı.

  

  

65. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD)  gerçekleştirilmesinde başta Acil Tıp Uzmanlar Derneği (ATUDER) Başkanı  Prof. Dr. Başar CANDER olmak üzere ATUDER Başkan Yardımcısı ve kurs direktörümüz  Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR'a teşekkür ederiz.

Ayrıca  Bezmialem Vakıf Üniversitesi rektörlüğü ve  Tıp Fakültesi Dekanlığına, ayrıca Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Prof. Dr. Başar CANDER’e Dr. Öğretim Üyesi Bahadır TAŞLIDERE’ye  ve bölüm asistanlarına  teşekkür ederiz.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu

Fotoğraflara bakmak için tıklayınız.

Kursumuzu ilk üç sırada bitirenler

Kurs Birincisi

Uzm. Dr. AYŞE BÜŞRA ÖZCAN Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D

Kurs İkincisi

Arş. Gör. Dr.  A.YASER GÜNEY Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp A.B.D

Kurs Üçüncüsü

Arş. Gör. Dr.  ALPEREN ERMİŞ Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Acil A.B.D

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ