66. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu ( İKYD ) Erzurum genel bir değerlendirme.

15.06.2023

66. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) , 03 - 04 Haziran 2023  tarihinde ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Erzurum'da, ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı ve İKYD Kurs Koordinatörümüz Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Başkanı Doç. Dr. Özlem BİLİR, ATATÜRK Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Atıf BAYRAMOĞLU Doç. Dr. Sultan Tuna AKGÖL GÜR, Doç. Dr. Erdal TEKİN, Doç. Dr. Ali GÜR, Doç. Dr. İbrahim ÖZLÜ ,Dr. Öğrt. Üyesi Fatma TORTUM ve Dr. Öğrt. Üyesi Ayça ÇALBAY  katılımları ile başladı.

 

Bu kursumuza çoğunluğu Erzurum olmak üzere, Afyonkarahisar ve İstanbul gibi illerimizden gelen toplam 26 kursiyer katıldı.  Kursumuza çoğunluğu acil tıp asistanları olmak üzere uzman doktorlar, intern hekimler, paramedikler katılım sağladı.

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları (İKYD), devam zorunluluğu olan, iki günlük hem teorik, hem de maket başı  pratik eğitimleri olan ve kursun sonunda yapılan sınavda, sadece başarılı olanlara sertifika verilen bir programdır.  İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kursunda, temel yaşam desteği uygulamaları, ritim tanıma, hava yolu uygulamaları, EKG değerlendirme, laringoskop, otomatik eksternal  defibrilatör uygulamaları, senaryolarla uygulamalar yapılmıştır.    

 

 

Kursun birinci günü, Kurs Öncesi Değerlendirme Testi yapıldı, sonrasında Temel Yaşam Desteği (teorik eğitim, pratik eğitim),  Havayolu, İleri Kardiyak Yaşam Desteği ve Yenilikler,  Kardiyovasküler Farmakoloji, Myokard Enfarktüsü,  Disritmiler, ölümcül disritmiler ve elektriksel tedavileri ve uygulamalı eğitimlerimiz yapıldı.

 

 

Kursun İkinci gününde Yeniden canlandırmada özel durumlar dört konu başlığı altında anlatıldı. Bunlar Gebelik ,Travma, Astım, Toksikolojik aciller,  anaflaksi ,boğulma, Donma, Elektrik ve Yıldırım çarpmasında resüsitasyondu. Ek olarak Acilde trombolitik kullanımı hakkında bilgi verildi.

 

 

Son olarak da resüsitasyonun etik ve yasal yönü anlatıldı. Daha sonra kursiyerler tek tek uygulama odalarına alınarak sınava tabi tutuldular.  Kurs sonrası son değerlendirme testi uygulandı. Yapılan hesaplamalar sonucunda belli bir baraj puanının üstünde not alanlara başarı belgeleri, altında kalanlara ise katılım belgeleri basıldı.

  

Ardından sertifika töreni ve kapanışa geçildi.  

Önce aşağıda isimleri yazılı kurs eğitmenlerimize belgeleri takdim edildi.

  • Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR 
  • Prof. Dr. Atıf BAYRAMOĞLU
  • Doç. Dr. Özlem BİLİR
  • Doç. Dr. Erdal TEKİN
  • Doç. Dr. Sultan Tuna AKGÖL GÜR
  • Doç. Dr. Ali GÜR
  • Doç. Dr. İbrahim ÖZLÜ
  • Dr. Öğrt. Üyesi Ayça ÇALBAY
  • Dr. Öğrt. Üyesi Fatma TORTUM
  • Dr. Öğrt. Üyesi Mevlana GÜL

Son olarak da Kursiyerlerimize belgeleri dağıtıldı.

 

 

Fotoğraflara bakmak için tıklayınız.

Kursumuzu ilk üç sırada bitirenler

Kurs Birincisi

Intern Doktor Mehmet TOPAL,   ATATÜRK  Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D    

Kurs İkincisi

Asistan Dr Ömer Faruk İŞLEYEN,  ATATÜRK  Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D  

Kurs Üçüncüsü

Asistan Dr Ekrem Buğra GÖKÇEK,  Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.B.D

 

66. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD)  gerçekleştirilmesinde başta Acil Tıp Uzmanlar Derneği (ATUDER) Başkanı  Prof. Dr. Başar CANDER olmak üzere ATUDER Başkan Yardımcısı ve kurs direktörümüz  Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR'a teşekkür ederiz.

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu

 

 

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ