70. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) Tekirdağ genel bir değerlendirme.

3.06.2024

70. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD), 25 – 26 Mayıs 2024 tarihinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKU) Tıp Fakültesi konferans salonunda, NKÜ Acil Tıp A.B.D Başkanı Doç. Dr. Serhat ÖRÜN, İKYD Kurs Direktörümüz Prof. Dr. Başar CANDER, Konya Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet GÜL, İKYD Kurs koordinatörü Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR, çok sayıda kursiyer ve eğitmenlerimizin katılımı ile başladı.

İlk olarak ev sahibimiz Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKU) Acil Tıp A.B.D Başkanı Doç. Dr. Serhat ÖRÜN, ardından Prof. Dr. Başar CANDER açılış konuşmasını yaptı. Kurs koordinatörümüz Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR' da kursiyerlere kursumuz hakkında ve kurallar hakkında bilgi verdi.

 

Bu kursumuza çoğunluğu Tekirdağ olmak üzere İstanbul, Kars, Hakkari, Çanakkale  gibi illerimizden gelen Acil Tıp Asistanları, Uzmanları, Pratisyen Hekimler, işyeri hekimlerinden oluşan toplam 48 kursiyer katılım sağladı.

 

 

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları (İKYD), devam zorunluluğu olan, iki günlük hem teorik hem de simülatörler üzerinde pratik eğitimleri olan ve kursun sonunda yapılan sınavda, sadece başarılı olanlara sertifika verilen bir programdır.  İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kursunda, temel yaşam desteği uygulamaları, ritim tanıma, hava yolu uygulamaları, EKG değerlendirme, laringoskop, otomatik eksternal defibrilatör uygulamaları, senaryolarla uygulamalar yapılmıştır.  

  

 

 

Kursun birinci günü, Kurs Öncesi Değerlendirme Testi yapıldı, sonrasında Temel Yaşam Desteği (teorik eğitim, pratik eğitim), Havayolu, İleri Kardiyak Yaşam Desteği ve Yenilikler, Kardiyovasküler Farmakoloji, Myokard Enfarktüsü, Disritmiler, ölümcül disritmiler ve elektriksel tedavileri ve uygulamalı eğitimlerimiz yapıldı.

 

  

 

 

Kursun İkinci gününde Yeniden canlandırmada özel durumlar dört konu başlığı altında anlatıldı. Bunlar Gebelik, Travma, Astım, Toksikolojik aciller, anafilaksi, boğulma, donma, Elektrik ve Yıldırım çarpmasında resüsitasyondu. Ek olarak Acilde trombolitik kullanımı hakkında bilgi verildi.

 

İkinci gün öğlen saatlerinde İKYD kursumuza Eğitmen Adayı olarak başvuran kursiyerler değerlendirmeye tabi tutuldular. Sunumlarını yaptılar.

 

 

 

Son olarak da resüsitasyonun etik ve yasal yönü anlatıldı.

Daha sonra kursiyerler tek tek uygulama odalarına alınarak sınava tabi tutuldular. 

 

 

 

Kurs sonrası son değerlendirme testi uygulandı. 

 

Yapılan hesaplamalar sonucunda belli bir baraj puanının üstünde not alanlara başarı belgeleri, altında kalanlara ise katılım belgeleri basıldı. Ardından sertifika töreni ve kapanışa geçildi.  

Önce aşağıda isimleri yazılı kurs eğitmenlerine belgeleri takdim edildi.

  • Prof. Dr. Başar CANDER
  • Prof. Dr. Mehmet GÜL
  • Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR
  • Prof. Dr. Özlem BİLİR 
  • Prof. Dr. Tarık OCAK
  • Doç. Dr. Serhat ÖRÜN
  • Dr. Öğrt. Üyesi Fatma TORTUM
  • Uzm. Dr. Sema AYTEN
  • Uzm. Dr. Sefa ÖZAY BAKAR
  • Uzm. Dr. Ömer Faruk GEMİŞ
  • Uzm. Dr. Serdar YAŞAR

 

 

 

Daha sonra da kursumuzda eğitici eğitime katılan aşağıda isimleri yazılı kursiyerlerimize belgeleri takdim edildi.

Dr. Mehmet ÇELİK, Dr. Elif ÇAMCI, Dr. Eda ÇELİK GÜZEL, Dr. Batuhan İlbey BAŞOL, Dr. Elif YENİAY TOPKAÇ, Dr. Orhan EROĞLU, Dr. Bahadır TAŞLIDERE

 

 

70. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) gerçekleştirilmesinde başta Acil Tıp Uzmanlar Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar CANDER olmak üzere, kurs direktörümüz Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR'a ev sahibimiz NKÜ Acil Tıp A.B.D Başkanı Doç. Dr. Serhat ÖRÜN'e Sponsor Firmalarımız T.K İlaç, Sanovel İlaç, Abbot İlaç, Neutec İlaç, Basel İlaç Firmalarına teşekkür ederiz.

 

 

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu

Fotoğraf albümüne bakmak için tıklayınız

KURSUMUZU İLK ÜÇ SIRADA BİTİRENLER

Kurs Birincisi 

Acil Tıp Uzm. Dr. Batuhan İlbey BAŞOL Hakkari Yüksekova Devlet Hastanesi

Kurs İkincisi 

Aile Hekimliği Asistanı Dr. Esra YILDIRIM Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi

Kurs Üçüncüsü (3)

Acil Tıp Asistanı Dr. Göksoy YILMAZCAN Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi

YAZARLAR


AYIN MAKALESİ