16.02.2016
Acil servis… Birçok insanın hayatının en önemli anlarını yaşadığı farklı bir dünya… Hayatla ölüm arasındaki ince çizginin geçtiği yer… Doksan milyonluk ülkemizde yılda 120 milyonu aşkın hastanın başvurduğu, binlerce üzüntünün ve sevincin yaşandığı özel hizmet alanları acil servislerimiz. Her gün onlarca değişik hadise yaşanır, sadece tıbbi değil aynı zamanda sosyal hikâyelere de tanıklık eder bu mekânlar. Kimi zaman yaşlı bir amcanın, bazen yeni doğan bir çocuğun, bazen çok önemli mevkilerde görev yapan bir kişinin, bazen de kimsesiz ve evsiz bir insanın yolları kesişir burada. Dışarıda farklı hikâyeler yaşayan insanların, sosyal ve sınıfsal ayrım yaşamadan ortak bir kaderle buluştuğu yerlerdir buralar. Acil servisteki hastalar birinin oğlu, birinin babası, birinin eşi, bir diğerinin kardeşidir; fakat her biri insan ve her biri ayrı bir dünyadır.
Emek, özveri ve sevgi ile çalışmanın gerektiği acil servislerde insanüstü bir çabayla hizmet veren sağlık çalışanları, bu zorlu hayat savaşının isimsiz kahramanları olarak büyük bir saygıyı hak ediyor. Hayata tutunmaya çalışanlara tutunacak dal, nefes alamayanlara nefes olmaya çalışan ancak değerleri anlaşılamayan sağlık ordusunun bu güzel insanlarına, hak ettikleri değerin verilmesini diliyoruz. İşte bizler de gölgede kalmış, çalışanıyla ve hastasıyla birçok hikâyeye sahip olan bu mekânlara farklı bir açıdan bakılabilmesini arzu ettik ve bir öykü yarışması düzenlemeye karar verdik. 2015 yılı içerisinde ilkini gerçekleştirdiğimiz “Acilin Öyküsü” adlı yarışmamız büyük ilgi gördü. Öğrencisinden doktoruna, hastasından refakatçisine kadar birçok kişi öyküleri ile sürece katkıda bulundu, onların sayesinde sizlerle buluşturduğumuz güzel iki eser ortaya çıktı.
ATUDER olarak çok önem verdiğimiz bu çalışmanın ikinci kitabının acil servislerimiz, hastalarımız ve çalışanlarımız için gür bir ses olmasını umut ediyoruz. Bu konuda fikir babası olan Cengiz Yakıncı Bey’e, aracılık eden İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD’nin değerli öğretim üyeleri Hakan Oğuztürk Bey ve M. Gökhan Turtay Bey’e, jüri üyelerimize, öyküleri ile yüreklerini bizlere açan tüm katılımcılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. 2015 yılı içinde gerçekleştirdiğimiz öykü yarışmamıza gönderilen öykülerden oluşturduğumuz bu ikinci kitabımızı, gece gündüz demeden hastaları için fedakârca çalışan tüm acil servis çalışanlarına ithaf ediyoruz.
Prof. Dr. Başar CANDER
ATUDER Yönetim Kurulu Başkanı
***
Tıp duayenlerinden Sami Zan, “Doktor acilde doktordur.” sözü ile acil tıbbın ne denli önemli olduğunu vurgular. Acil servisler, içinde yaşanılan toplumu yansıtan aynalardır. Hastanelerin işleyişini anlamak için acil servislere bakmak yeterlidir. Toplumdaki kişi sayısı kadar öykü vardır buralarda. Bu mekânlarda yaşanmış öykülerin çeşitliliğini hiçbir tıp dalında bulmak mümkün değildir. Aynı anda komedinin de dramın da trajedinin de melodramın da yaşanabileceği yerlerdir buralar. Gündem hızlı değişir bu mekânlarda.
Acil tıp; zor, emek ve özveri isteyen bir daldır. Anlatacak çok öyküleri vardır burada çalışanların, hasta olarak gidenlerin, yardım bekleyenlerin ve yardım sunanların. Yani ölümsüz kılınması gereken binlerce öyküye gebedir acil servisler. Acil Tıp Uzmanları Derneği bu amaçla yaşanan öykülerin ölümsüzleşmesini gayret edindi ve bir öykü yarışması tertipledi. Acilin Öyküsü adı altında açılan ve son başvuru tarihi 1 Şubat 2015 olan yarışmaya, 170 hikâye gönderildi. Yarışmaya gelen öykülerin çoğunun kitaba girmesi en büyük hayalimizdi. İlk kitabımızda jüri üyelerimiz tarafından seçilen 42 öykü metnine yer verdik. Yarışmanın ikinci kitabı olarak basımını gerçekleştirdiğimiz bu kitabımızda da 37 öyküye yer vererek öykülerin ölümsüz kılınmasını istedik.
Yarışmayı başlatmamızda bizlere büyük destek veren Acil Tıp Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander Bey’e, değerlendirmeleriyle büyük emek harcayan jüri üyelerimize, öyküleriyle yarışmamıza katkı sunan tüm katılımcılarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Acil tıp eğitimine farklı bakış açısı getireceğini umduğumuz bu ikinci kitabımızın, acil servis çalışanlarımız ve hastalarımız arasında bir köprü kurmasını ümit ediyor, yeni acil öykülerinin kitaplaştırılarak ya da elektronik ortama konularak daha geniş kitlelere ulaşmasını diliyoruz.
Prof. Dr. Cengiz Yakıncı
Prof. Dr. Hasan Kavruk
